vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova. Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Olteniei

Evenimentul european Noaptea Muzeelor se va desfășura la Craiova, la Muzeul Olteniei, sâmbătă, 12 iunie, în intervalul orar 18.00-1.00.

Publicul va beneficia de acces gratuit în toate cele trei locații expoziționale ale muzeului: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr.14), Secția de Ștințele Naturii (str. Popa Șapcă, nr.8, Secția de Etnografie- Casa Băniei (str. Matei Basarab, nr.16).

Vizitatorii sunt invitați să descopere expozițiile într-un mod inedit, printr-o plimbare de neuitat în Istoria și Cultura Craiovei. Sunt expoziţii-semnal, trasee tematice, tururi ghidate de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică, istorică, etnografică, discursul muzeografic punând în discuţie un dialog integrat ce include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti ca oglindă revelatoare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ineditul editiei din acest an îl constituie soluțiile inovatoare oferite de către Muzeul Olteniei în accesibilizarea și promovarea modernă a patrimoniului cultural gestionat de către cele trei secții, respectiv: o hologramă, 3 asistenți virtuali și 3 totemuri interactive ce sporesc interactivitatea cu publicul și, implicit, crește atenția și interesul pentru muzeu.

Secţia de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – va prezenta publicului vizitator două expoziţii permanente:

Ritmurile vieţii

Este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.

Facerea pâinii

Expoziţia este de fapt o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.

Expoziția temporară „Cămașa cu altiță din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova- Mărturie Istorică și marcă identitară” ce aduce în lumina reflectoarelor 200 de ii – obiecte de patrimoniu, dintre care majoritatea cămăși cu altiță provenite în principal din arealul etnografic al Olteniei, dar nu numai căci una dintre piesele spectaculoase aparține zonei Argeșului, fiind vorba despre o cămașă de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, intrată în patrimoniul Secției de Etnografie în anii 1950.

La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţii ample cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.):

Expoziție temporară “Pești marini și oceanici din patrimoniul Secției de Științele Naturii” scopul expoziţiei fiind de etalare a unor obiecte din Colecția de ihtiologie a muzeului care conservă specii spectaculoase de pești atât ca înfățișare, cât  și comportament: căluţului de mare, scorpiei de mare, peştele geamantan, remona, rechinul, precum şi peştele pescar.

Oltenia – Terra fossilis

Periplul muzeal continuă cu o expunere care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții.

Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei, Colecţia de minerale şi roci

La etaj sunt amenajate două expoziții care oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie.

Universul şi Sistemul nostru Solar

Ultimul nivel este dedicat unei expoziții care facilitează vizitatorilor, cunoașterea spațiului cosmic.

Scopul expoziţiei este de a face cunoscută colecţia de mamifere care conservă piese valoroase de o deosebită importanţă ştiinţifică.

Promovarea și valorizarea patrimoniului remarcabil deținut de Secția Istorie-Arheologie se va face prin cele trei expoziții permanente: Oltenia Preistorică, Redescoperă Istoria și Oltenia Rediviva.

Spațiile expoziționale grupate sub genericul Oltenia Preistorică reprezintă un periplu prin preistoria spațiului geografic delimitat de Carpați, Dunăre și Olt, începând din Epoca Paleolitică, de-a lungul Epocii Neolitice şi până în Epoca Bronzului, oferind vizitatorilor artefacte istorice de o importanță deosebită.

Expoziția Redescoperă Istoria

Amenajată la parterul imobilului, Expoziția Redescoperă Istoria redă atmosfera istorică a Antichității și a Evului Mediu din Oltenia, printr-un discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene, în timp ce Expoziția Oltenia Rediviva prezintă istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între Evul Mediu târziu și secolul al XX-lea. Expozițiile, prin tematică şi modul de expunere, sunt realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, și îşi propun să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii.

Organizatorii îi roagă pe vizitatori să respecte regulile de vizitare agreate la nivelul spațiilor culturale, stabilite în conformitate cu reglementările privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19).

Astfel, în cadrul expozițiilor permanente ale muzeului se pot afla, simultan, un număr limitat de persoane, din acest motiv, accesul vizitatorilor în incinta muzeului se va efectua controlat și gradual, în grup de maxim 10 persoane, la o frecvență de intrare de10 minute.

Pe toată durata vizitei, publicul este rugat să respecte instrucțiunile personalului muzeului, să respecte fluxul unitar de vizitare și să poarte regulamentar măștile de protecție.

De asemenea, accesul în cadrul Planetariumului de la Secția de Științele Naturii va fi permis la un nivel de 70% grad de ocupare a sălii, conform reglementărilor legale, adică un număr maxim de 18 persoane. 

Politica