vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Transporturilor anunţă un nou sistem de taxare pentru maşinile de mare tonaj

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţă un nou sistem de taxare pentru maşinile de mare tonaj. Astfel, potrivit ministrului, se va renunţa la taxarea pe timp, rovinieta valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, şi se va introduce taxarea pe distanţa parcursă.

„În aproape toată Europa, în 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea rețelelor de drumuri naționale, de autostrăzi ale țărilor respective, nu pe timp ca în România, unde cumpărăm o rovinietă valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanța parcursă”, a afirmat Cătălin Drulă, la Digi24.

Pentru mașinile mici rămâne vinieta valabilă pe timp, sistemul care a fost valabil și până acum.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Așa este și în Austria, pentru mașini mici se plătește vigneta austriacă în funcție de timp iar traficul greu plătește pe distanță parcursă. Sunt diverse metode și sisteme, unele implică un sistem montat la bordul camionului, altele sunt bazate pe camere care recunosc numărul de înmatriculare. Fiecare țară folosește un sistem diferit”, a explicat Drulă.

Potrivit ministrului, noul sistem de taxare pentru traficul greu nu va fi implementat peste noapte şi, cel mai probabil, acesta va fi gata la finalul anului 2023 ori începutul anului 2024.

Deocamdată nu a fost stabilit preţul pe care transportatorii din România îl vor plăti, însă, asigură Cătălin Drulă, noile taxe vor fi mai întâi discutate cu cei din domeniul transporturilor.

Având în vedere că pentru unii transportatori noul sistem de taxare va aduce scumpiri, acest lucru se va vedea în prețul produselor. Potrivit ministrului, „în economie nu există nimic pe gratis”, astfel că dacă un transportator poluează și strică un drum pe care îl utilizează, trebuie să plătească.

Ministrul a dat și exemplul autostrăzii A2 a cărei întreținere pe an costă în jur de 100 de milioane, iar banii vin din încasările de la trecerea podului de la Fetești.

Politica