joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O dronă militară a atacat o persoană fără să fi primit ordin

Incidentul a avut loc anul trecut în Libia, în timpul confruntărilor dintre trupele guvernului libian și cele ale generalului Khalifa Haftar, scrie Daily Star. Experții atrag atenția asupra lipsei de reglementări cu privire la „roboții ucigași”, conform Libertatea.ro.

O dronă militară autonomă „a vânat” o țintă umană fără să fi primit ordin în acest sens, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), citat de către Business Insider. În luna martie 2020, un quadrocopter de producție turcească Kargu-2 a atacat o persoană în timpul conflictului din Libia. Drona letală, proiectată pentru război asimetric de către compania STM, a țintit o persoană din trupele generalului Haftar pe când aceasta încerca să se retragă. Drona opera în mod autonom, care nu necesita un controlor uman, scrie și New York Post. Dronele de acest tip cară explozibili și pot fi făcute să se detoneze singure, atacuri de tip kamikaze.
Atacul nu este detaliat și nu este clar dacă acesta a produs victime. „Sistemele letale autonome au fost programate să atace ținte fără a necesita conexiuni de date între operator și muniție: practic o capabilitate de tipul «trage, uită și găsește»”, se arată în raportul panelului de experți ai Consiliului de Securitate al ONU, conform aceleiași surse.

Politica