sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Papa Francisc a sărutat braţul unei supravieţuitoare de la Auschwitz

Lidia Maksymowicz este femeia căreia miercuri, în timpul audienței generale, Papa Francisc i-a sărutat brațul pe care este tatuat numărul care i-a fost imprimat în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Naziștii marcau pe mână, cu un număr, fiecare deținut care ajungea în lagărele de concentrare.

Când Lidia Maksymowicz și-a descoperit brațul, arătând tatuajul de fost prizonier al lagărului de exterminare nazist, Papa Francisc a privit-o câteva clipe, apoi s-a aplecat și a sărutat acel număr, „70072”, care după 76 de ani, îi amintește femeii în fiecare zi de ororile trăite.

„Gestul Sfântului Părinte – spune femeia într-un interviu pentru Vatican News – m-a întărit și m-a împăcat cu lumea”. „Cu Papa Francisc ne-am înțeles din ochii, nu trebuia să ne spunem nimic, nu era nevoie de cuvinte”, explică femeia, una dintre ultimele supraviețuitoare din Europa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„După Ioan Paul al II-lea, îl iubesc pe Papa Francisc. Urmăresc ceremoniile la televizor, mă rog pentru el în fiecare zi, îi sunt credincioasă și plină de afecţiune” spune ea. O întâlnire, cea cu Papa, care are loc într-o zi specială: Ziua Mamei în Polonia.

„Pentru mine este o ocazie specială, pentru că am avut două mame: cea care m-a născut și care mi-a fost furată în lagărul de concentrare la vârsta de 3 ani, și mama poloneză care m-a adoptat după ce am fost liberă și care m-a salvat”.

Supraviețuitoarea Holocaustului se află zilele acestea în Italia, unde va fi prezentat un documentar despre viaţa ei. Producția a primit titlul sugestiv: „70072, fetiţa care nu ştia să urască. Povestea adevărată a Lidiei Maksymowicz”, numărul fiind cel pe care l-a primit la Auschwitz, scrie Digi24 care citează Reuters. 

Femeia, care trăieşte la Cracovia, a fost deportată în 1943 şi a ajuns în lagărul de concentrare, în pavilionul destinat copiilor, ca victimă a experimentelor atroce ale medicului din lagăr, considerat a fi criminal de război, Josef Rudolf Mengele.

După eliberarea din 1945, soldații ruși au presupus că mama ei, Anna, tatuată cu numărul 70071, era moartă. Așa că Lidia fost adoptată și crescută de o familie catolică poloneză. Născută Ludmila Boczarowa, nu știa că mama ei biologică supraviețuise, de fapt. Cele două s-au reunit abia la începutul anilor ’60, cu puțin timp înainte ca cea care i-a dat naștere să moară.

Foto: RaiNews24

Politica