Conecteaza-te cu noi

Oltenia

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre clericii antivacciniști care susțin că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”: Când am auzit asta m-am cutremurat

Publicat

pe

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, spune că vaccinul, care este un act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual și că acei clerici antivacciniști care au susținut că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie” au demobilizat mulți credincioși.

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta să știți că, realmente, m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Bănescu la Digi 24.

Vasile Băsescu consideră că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși.

„(…) a fracturat un dialog firesc, fie el și mental, între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credință și știință”, a adăugat Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care s-a vaccinat și care a trecut și prin boală, consideră că, până la urmă, și cei sceptici „vor înțelege că vaccinul nu-ți face rău” și că trebuie ca lumea să se sfătuiască cu medicul de familie.

„E firesc să faci asta, așa am făcut și eu. Când optăm pentru un act care are legătură cu sănătatea noastră, optăm într-un mod responsabil, care presupune o informare. Nu poți să spui că ești un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”, a mai spus Bănescu.

Îndemnul la vaccinare a venit inclusiv de la Patriarhul Daniel, care a dat exemplul Israelului, aproape revenit la normalitate după vaccinarea masivă. 

Potrivit acestuia, medicii şi cercetătorii au dovedit că vaccinarea este deocamdată singura șansă de revenire la normalitate, aşa că cei mai mulți au înțeles că trebuie să se imunizeze.

Specialiștii anticipează un nou val al pandemiei în toamnă: va mai puțin grav dacă se vaccinează tot mai mulți oameni. Boala, spun medicii, ar urma să devină sezonieră, asemănătoare gripei, iar câțiva ani de acum încolo vaccinarea va fi în continuare necesară.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.