joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dolj. Centre mobile de vaccinare pentru cetățenii din județ

Prefectul județului, Nicușor Roșca, a purtat o serie de discuții cu primarii localităților doljene, cu scopul de a-i informa despre centrele mobile de vaccinare anti-COVID ce vor fi înființate acolo unde va fi cazul.

În cadrul întâlnirilor au participat și directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Dolj,  dr. Iuliana Manea, dr. Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie și reprezentant al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, precum și dr. Cristian Săndulescu, vicepreședinte al Asociației Naționale a Medicilor de Familie.

Principalul subiect al întâlnirilor și, ulterior, al conferinței de presă, a fost cel de a le transmite edililor modalitățile prin care oamenii se pot vaccina, fără a fi nevoiți să ajungă la un centru de vaccinare din oraș.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autoritățile locale și județene au decis astfel înființarea unor centre mobile de imunizare în zonele rurale. Vaccinarea se va face conform listelor pe care cetățenii se pot trece odată ce își anunță medicul de familie.

 „Campania de vaccinare este un subiect care ne interesează pe toți. Trebuie să discutăm de la mic la mare cu toți factorii implicați în această campanie de vaccinare pentru a face tot ce ne stă în putință astfel încât să informăm cetățenii acestui județ.

Am avut întâlniri cu domnii primari pentru a conștientiza fiecare edil în parte că rolul nostru este de a informa cât mai bine cetățenii din localitățile respective cu privire la vaccinare. Suntem în situația în care avem locuri pe platformă, dar nu există persoane care vor să se programeze. Vrem ca primarii să se implice cât mai mult pentru planificarea acestor persoane care vor să se vaccineze”, a precizat prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca.

Medicii de familie – principali responsabili cu listele de vaccinare

Centrele mobile vor fi stabilite în localitățile din județ unde există o listă cu cel puțin 60-70 persoane trecute pentru imunizare. Cu toate acestea, chiar dacă nu este întrunit numărul respectiv, doljenii care vor să se vaccineze o pot face, fiind trimise echipe mobile.

„După cum știm, suntem în faza campaniei de vaccinare în care încercăm să creștem accesibilitatea persoanelor din zona rurală la vaccinare. Încercăm să facem acest lucru prin promovarea beneficiilor vaccinării și implicarea tuturor factorilor de responsabilitate din zona rurală: primarul, angajați ai primăriilor, medicii de familie, asistenții comunitari angajați la primăriile respective. Vor trebui să discute cu fiecare om și să încerce să-i convingă cu privire la beneficiile vaccinării.

Sperăm să aibă efect, astfel încât centrele mobile de vaccinare să funcționeze. Le-am solicitat ca atunci când au cel puțin 70 de persoane, pe o listă nominală, care vor să fie vaccinate, să ne-o transmită, iar apoi stabilim o dată pentru care echipa mobilă afiliată unui centru fix să meargă în localitatea respectivă, într-o locație amenajată de primar și să vaccineze acel număr de persoane.

Este același lucru ca și la vaccinarea cadrelor didactice – printr-o echipă mobilă, într-o locație stabilită de Inspectoratul Școlar Județean, s-au vaccinat cadrele didactice din Dolj.

Este important să facem acest lucru pentru că este vaccin din plin. Avem 92.714 persoane din Dolj vaccinate cu doza I și 54.951 persoane cu doza a II-a. Cei care s-au vaccinat în altă parte nu sunt trecuți pe listele acestea.

În acest moment, avem aproximativ 100.000 locuri libere în platformă, până la 30 mai, din care circa 20.000 sunt pentru AstraZeneca, iar restul pentru vaccinurile Pfizer și Moderna. Totodată, sunt ocupate 60.000 de locuri până la 30 mai, în afara celor libere.

Vaccinarea se face acum în centrele din oraș, cu programare în platformă. Însă în mediul rural, acolo unde există o lipsă a mobilității, vaccinarea se va face pe liste, cu ajutorul centrelor mobile care vin în localitățile respective și vaccinează în 12 ore persoanele care s-au înscris”, potrivit Iulianei Manea, directoarei adjuncte de la DSP Dolj.

Dr. Gindrovel Dumitra: „Avem vaccin mai mult decât se cere”

Și reprezentantul CNCAV, dr. Gindrovel Dumitra a subliniat necesitatea vaccinării într-un număr cât mai mare, în special în mediul rural. Din acest motiv, autoritățile din sănătate se gândesc la cele mai bune soluții care să-i avantajeze pe cetățeni, mai ales că există doze de vaccin din plin.

„Este clar că în această perioadă va trebui să trecem la reorganizarea sistemului de vaccinare, lucru care se întâmplă și acum – apar centrele drive-thru, începe vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie și trebuie astfel să găsim modalități să ajungem la oamenii care nu au acces la platformă. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să se vaccineze ca să scape de pandemie.

Am ajuns într-o situație cumva fericită pentru că avem vaccin mai mult decât se cere. Va trebui să le facem oamenilor care vor să se vaccineze posibilitățile pe care le au pentru a se vaccina și să venim în întâmpinarea lor, făcând procesul de vaccinare o decizie ușoară.

Mai mult decât atât, noi, medicii de familie, suntem implicați pe mai multe fronturi. Deja sunt medici de familie care lucrează în centrele de vaccinare, pe lângă munca din cabinet”, a precizat medicul Gindrovel Dumitra.

Actualmente, conform directoarei adjuncte de la DSP Dolj, există 126 medici de familie din 56 de localități din județ care vor începe vaccinarea în cabinetele proprii, cel mai posibil cu data de 4 mai, folosind serul Johnson.

Totodată, autoritățile locale și județene au în plan și alte variante de imunizare, astfel încât să crească procentul persoanelor imunizate. Flavius Sirop, unul dintre subprefecții Doljului, a subliniat ideea unui centru de vaccinare care să fie situat în curtea Mall-ului Electroputere din oraș.

La rândul său, reprezentanta DSP Dolj, Iuliana Manea, a spus că ar fi posibilă, cu ajutorul unei firme private care să preia inițiativa, varianta unei campanii accelerate de vaccinare, așa cum s-a întâmplat la Timișoara. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi pusă în aplicare, întrucât, respectând legislația în vigoare, instituția Direcției de Sănătate Publică Dolj nu poate demara o astfel de campanie, asemănătoare cu cea din Timișoara, unde a intervenit un ONG local.

Prefectul județului a avut două întâlniri, luni, cu edilii localităților din Dolj, prin prisma cărora a amintit importanța vaccinării anti-COVID. Primarii vor avea responsabilitatea de a forma grupuri de lucru cu ajutorul cărora să fie diseminate informații referitoare la avantajele imunizării. În ceea ce privește medicii de familie, aceștia vor fi nevoiți să discute în detaliu cu cetățenii, mai ales cu cei reticenți, și să întocmească listele cu cei care vor să se imunizeze.

Politica