Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Protestele au atras atenția. Pachet de protecție socială pentru mineri și energeticieni

Publicat

pe

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un anunț pe care minerii și energeticienii îl așteaptă de mai bine de două luni. Este vorba despre realizarea unui pachet de protecție socială pentru absolut toți cei care lucrează în zona de resurse minerale energetice, în zona legată de producția de energie electrică.

„Vreau să dau o veste bună minerilor, astăzi am terminat un memorandum prin care construim un pachet de protecție socială pentru absolut toți cei care lucrează în zona de resurse minerale energetice, în zona legată de producția de energie electrică: protecția socială se va îndrepta spre cei care lucrează în subteran la Complexul Energetic Hunedoara, spre cei care lucrează la Termocentrala de la Mintia și spre cei de la Paroșeni, dacă va fi cazul. Vorbim de aceeași protecție socială pentru cei care lucrează la Complexul Energetic Oltenia, unde există cariere de lignit de suprafață. Memorandumul cuprinde, evident, și un pachet de protecție socială și pentru minerii de la mina Crucea, care se va închide pentru că nu mai are zăcământ”, a transmis Virgil Popescu.

De la începutul anului 2021, minerii au protestat la Târgu Jiu. Aceștia își doresc, în principal, reducerea vârstei de pensionare: „În Parlamentul României, la Camera Deputaților, există un proiect pentru reducerea vârstei de pensionare în companiile producătoare de energie electrică și termică aflate în plan de restructurare. Solicităm aprobarea sa de urgență, în forma negociată cu partenerii sociali”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Solidaritatea 2013.

Acum, Manu Tomescu, lider în cadrul Sindicatului Energia Rovinari, crede că lucrurile încep să se îndrepte, dar nu în totalitate: „După 11 săptămâni de proteste, parcă au început să se trezească! Însă principala noastră protecție socială se află în comisiile din Parlamentul României, mai exact proiectul de lege p.l.x: 175/2021. Plătiți-ne contribuțiile pentru condiții speciale de muncă, pentru a putea avea condiții de pensionare la 52 de ani, după 25 de ani de activitate într-o subunitate a C.E.Oltenia, și 30 de ani de contributivitate (vechime), și pentru a putea beneficia și noi de niște pensii decente în raport cu munca noastră a minerilor și energeticienilor din C.E.Oltenia, o muncă prestată chiar cu adevărat în condiții speciale!”, a scris Manu Tomescu, pe Facebook.

Continue Reading