joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă la „Salonul Internațional al Sticlei 2021 – GEAMUL”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă, în perioada 15 aprilie – 13 mai 2021, la „Salonul Internațional al Sticlei 2021 – GEAMUL” cu două exponate din sticlă, realizate de artistul plastic Corneliu Șerban Popa.
Operele înscrise în cadrul salonului, „Omul modular” și „Omul de sticlă”, fac parte din colecția de 213 opere de artă ce au fost donate Muzeului Cărții și Exilului Românesc de către artistul plastic Corneliu Șerban Popa, în noiembrie 2017. În prezent, acestea sunt organizate în cadrul colecției „Corneliu Șerban Popa”.

Salonul Internațional al Sticlei 2021 – GEAMUL reprezintă o bună ocazie de a promova câteva dintre piesele de artă deținute de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. În acest sens, cele două opere de artă pot fi admirate în cadrul Galeriei Orizont din București, în perioada 15 aprilie – 13 mai 2021.

„Avem o vorbă românească: la revedere. În niciun caz nu semnifică despărțire! Are nădejdea în suflet! Și iată timpul a trecut – 40 de anișori și mai bine. După o activitate intensă în Europa și în Canada sunt bucuros. Mai ales în chiar ziua aniversării mele pot spune celor din breaslă și publicului din România: bun regăsit în primăvara speranțelor și în tot sufletul înfrigurat de iarna ce a plecat”, Corneliu Șerban Popa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Corneliu Șerban Popa s-a născut pe 15 aprilie 1946, în București. Este absolvent al Liceului de Artă „Nicolae Tonitza” (1965) și al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative – Secția de Ceramică-Sticlă-Metal, cu distincția „Magna cum Laude” (1971).
Începând cu 1971 a organizat numeroase expoziții de artă în România, Germania, Elveția, Franța, Olanda și Canada. Din 1984 locuiește în Canada.
Este membru al American Romanian Academy of Arts and Sciences, al Uniunii Artiștilor Plastici din România, din 1977, al Liaison Design Montreal Canada, al Glass Art Society. De asemenea, Corneliu Șerban Popa colaborează cu Egidio Costantini-Murano în cadrul Centralei Sticlei și Ceramicii Fine București.

În 1985 a obținut bursa „Resource Technique” a Ministerului Culturii din Quebec, pentru execuția în atelierele Universității UQAM a lucrării „Monsieur Univers” în tehnică sticlă stratificată.
Este cofondator al Școlii de Artă „La Maison des Arts Rive-Suddin” Canada, și al Școlii și atelierelor de sticlă „Les ateliers du Faubourg des Arts la Mont St-Hilaire”.
De-a lungul timpului, a fost membru în consiliul de administrație al Centrului Cultural Român din Montreal (1984-1990), președinte al Centrului de Expoziții și Artă Contemporană „Constantin Brâncuși” din Montreal (până în 1994), dar și director artistic și design sticlă la firma Lampes Sicotte.Ltd – CRIQ Montreal. În 1990, a organizat și a conferențiat în cadrul Centrului Internațional de Design Montreal și la Congresul ARA Montreal – cu tema „Omul și Sticla”.

Deține numeroase diplome, medalii și certificate, între care:
⦁ Certificat de mérite pour accomplissement artistique, oferit de Guvernul Canadei;
⦁ Medalia de bronz, oferită de Société académique Arts, Sciences, Lettres din Franța;
⦁ Palette d’Or, oferită de Fédération Internationale Commerce Industrie et Économie Paris;
⦁ Diploma Doctor Honoris Causa, acordată de Academie Culturelle de France;
⦁ Premiul pentru sculptură, decernat de Centrul de Expoziții și Artă Contemporană „Constantin Brâncuşi” (Montréal).

Între operele realizate din sticlă, fibră și din sticlă optică, amintim: „Coroana de sticlă”, pentru Casa Regală a României, mobilier sticlă pentru Roche Bobois, machete pentru monumente naționale (Monumentul Eliberării Poporului Român -1975), proiectul și macheta Univers Gordian (1973), proiectul și macheta pentru Centrul Spațial Canadian, conceptul și realizarea propriu-zisă a trofeelor pentru astronautul canadian Steve McLean (2006), cinematografia din Quebec la Gala Séquence, CRARR – trofeul contra inegalității rasiale „Frederich Johnson – Droit a l’egalité”.
„Salonul Internațional al Sticlei 2021 – GEAMUL” este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Arte Decorative.

Politica