miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cu autobuzul în pandemie. „Distanțarea este o utopie”

Transportul în comun din Craiova funcționează la capacitate maximă și în timp de pandemie. Majoritatea celor care sunt nevoiți să călătorească cu mijloacele de transport RAT Craiova încearcă pe cât posibil să se conformeze restricțiilor actuale. Important este dacă acest lucru este posibil sau nu.

Mijloacele de transport din Craiova s-au conformat contextului pandemic, în mare măsură. Distanțarea socială pare problema principală când vine vorba de mijloacele de transport, pentru că cei nevoiți să călătorească sunt aceiași ca și înainte, iar numărul mijloacelor de transport nu este suficient, după cum afirmă călătorii.

Orele de vârf sunt un chin pentru cei care merg sau se întorc de la locurile de muncă. Stațiile de autobuz la primele ore sunt destul de aglomerate, la fel și între ora 16:00 și 18:00, când aceștia se îndreaptă de la serviciu, spre case, ori merg la cumpărături. Călătorii, sau majoritatea dintre aceștia, pare că sunt destul de conștienți de riscurile pe care le poate oferi un mijloc de transport în comun, în privința Covid-19, motiv pentru care încearcă să îndeplinească, pe cât posibil, toate măsurile de protecție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Merg zilnic cu autobuzul la serviciu. Și dimineața și seara. Mască, dezinfectant și distanțare socială, astea sunt lucrurile cu care plec în buzunar sau în cap, de fiecare dată. Bine ar fi dacă toată lumea ar ține cont de aceste măsuri. Jumătate dintre călători au măștile doar pe gură, iar distanțarea mergând cu autobuzul este o utopie”, a declarat o craioveancă, utilizatoare RAT Craiova.

Pe unele rute ale RAT Craiova, transportul în comun este mai liber dimineața la primele ore, decât după-amiaza, când devine foarte aglomerat, motiv pentru care distanțarea socială devine o corvoadă, atât în stații, cât și în mijloacele de transport. Există și oameni mai puțin responsabili, dar totodată, vina nu este exclusiv a călătorilor, cel puțin din ceea ce cred aceștia.

„Dimineața pot să spun că se respectă mai bine distanțarea pentru că nu e foarte multă lume, cel puțin pe ruta mea. La ora 5 nu se mai respectă deloc, puhoi de lume, suntem unul lângă altul. Nu vad oameni cu dezinfectantul la ei. Măștile se folosesc pentru că sunt obligatorii, dar mulți le poarta sub nas. Asta ține de conștiința civică, iar distanțarea nu este încălcată doar din vina oamenilor care călătoresc cu autobuzul. Cred că ar trebui ca regia de transport să pună la dispoziție mai multe autobuze, tramvaie, să vină mai des. Dar asta implică alte costuri”, a spus Vivien, o tânără din Craiova care utilizează zilnic mijloacele de transport în comun.

Mulți craioveni obișnuiți să meargă cu autobuzul sau tramvaiul încearcă pe cât posibil să evite transportul în comun. Cu toate acestea, marea majoritate nu are posibilitatea să găsească alternative pentru a ajunge la timp la locurile de muncă, acest lucru implicând fie timp pierdut fie costuri în cazul folosirii unui taxi

Deși regia de transport încearcă, atât cât poate, să respecte toate măsurile și restricțiile de călătorie, la nivelul orașului, acest lucru este destul de greu de realizat, mai ales când vremea de afară nu permite deplasări pe jos foarte ușor. Poate o dată cu încălzirea vremii, călătorii vor opta mai mult pentru mersul pe jos către diverse destinații iar mijloacele de transport vor deveni ceva mai ușor de utilizat în condiții de siguranță.

Politica