vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Franța cere menținerea MCV pentru România

Franța consideră că este prematură ridicarea MCV-ului pentru România și Bulgaria, atât timp cât obiectivele de referință fixate pentru fiecare dintre țări nu sunt pe deplin atinse, arată un raport de informare al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez privind statul de drept în Uniunea Europeană.

”Trebuie remarcat faptul că Franța consideră încă prematură ridicarea MCV-ului, inclusiv pentru Bulgaria, apreciind că progresul adevărat nu poate fi confirmat doar prin angajamente politice”, scrie în acest raport.

”Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţiunt, atât timp cât obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se mai arată în document.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De la aderarea în ianuarie 2007 a Bulgariei și a României la Uniunea Europeană aceste două țări au încă neajunsuri în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, precum și criminalitatea organizată în cazul Bulgariei. Aceste neajunsuri ar putea împiedica aplicarea eficientă a Legislației, a politicilor și programelor Uniunii Europene, arată raportul, potrivit hotnews.ro

Raportul arată că MCV-urile nu au fost ridicate deși Bulgaria și România sunt state membre de peste 14 ani și Comisia continuă să publice rapoarte anuale privind punerea în aplicare a măsurilor.

Fără MCV, voința politică a guvernelor să implementeze reforme nu ar fi fost la fel, iar Bulgaria și România nu au progresat în același ritm și nici în manieră lineară, subliniază raportul.

În ceea ce privește România, Senatul francez subliniază că deși Comisia a remarcat progrese în ceea ce privește o serie de recomandări, s-au făcut și pași înapoi față de anii anteriori.

În 2019 Comisia Europeană propunea Consiliului UE și Parlamentului European menținerea mecanismului de cooperare și verificare (MCV) asupra României, în condițiile în care țara noastră „ a făcut pași înapoi” în lupta anticorupție și independența justiției. Executivul European conchide în raportul MCV pe anul 2019 că „situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”.

Politica