vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Operații amânate la SCJU Craiova. Se asigură doar urgențele: „Suntem complet depășiți”

Situație alarmantă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova. Medicii nu mai pot face intervenții chirurgicale, după ce presiunea de oxigen a scăzut. Aceasta, din cauza numărului mare de pacienți internați la ATI, atât în sectorul Covid, cât și în cel non-Covid. 14 pacienți cu coronavirus așteaptă acum eliberarea unui pat.

“În acest moment avem 24 de pacienți internați la ATI Covid și 23 de la ATI non Covid. Deci avem ambele sectoare la capacitate maximă. Toți pacienții sunt venitlați mecanic, unii intubați. Este un consum de oxigen fără precedent. Spitalul nu s-a mai confruntat cu așa ceva. Avem un număr mare de pacienți în stare gravă și foarte gravă, în sectorul non-Covid, pentru că toate cazurile din regiune au fost redirecționate la noi. Instalația de oxigen funcționează la capacitate maximă, iar presiune a scăzut. Ne preocupăm să schimbăm instalația de distribuire a oxigenului, care este veche de 50 de ani, subdimensionată necesităților actuale. Sperăm ca în două săptămîni să realizăm o altă instalație. Până la rezolvarea acestei situații, toate intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe sunt temporizate. Se operează doar urgențele. De altfel, ministrul Sănătății a spus în ultima conferință de presă ca în această perioadă să fie efectuate doar intervențiile de urgență”, a explicat, pentru „Jurnalul Olteniei”, managerul SCJU Craiova, Laurențiu Ivanovici.

El a mai adăugat că în izolatorul UPU sunt 21 de pacienți în prezent, iar toate cele 18 paturi cu prize de oxigen sunt ocupate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Suntem complet depășiți”, a mai spus Ivanovici.

„Se fac doar intervențiile pe urgență pentru că este consumul foarte mare de oxigen în Clinica ATI, atât în sectorul Covid, cât și în sectorul non-Covid,  unde sunt toate locurile ocupate, iar pacienții sunt ventilați invaziv și non-invaziv. Operațiile care nu reprezintă o urgență se pot temporiza”, a declarat și Cristiana Geormăneanu, directorul medical al SCJU Craiova.

Conducerea unității medicale a crescut numărul de paturi de la ATI Covid cu 7, însă nici acestea nu sunt suficiente. Ieri, la SCJU Craiova erau 24 de pacienți confirmați cu coronavirus. Acum, 14 oameni așteaptă la UPU eliberarea unui pat ATI.

Politica