Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Ciolacu vrea modificarea Constituției

Publicat

pe

Marcel Ciolacu a declarat marți că PSD ar vrea modificarea Constituției, astfel încât dacă un partid aflat într-o coaliție iese de la guvernare să se organizeze alegeri anticipate.

„Dacă, pe parcursul celor 4 ani de mandat, o formațiune iese din respectiva majoritate, se fac alegeri anticipate. Nu mai există „Stai că iese USR, intră PSD, iese PNL, rămâne USR”. Nu, ai rezultatul alegerilor, s-a hotărât o majoritate sau un guvern minoritar, așa mergi toți cei 4 ani. Nu faci tu modificări în timpul jocului”, a declarat președintele PSD.

Modificarea Constituției presupune însă un proces dificil, fiind necesară adoptarea modificărilor cu o largă majoritate parlamentară, iar mai apoi modificările trebuie aprobate prin referendum, scrie Digi24.

Camera Deputaţilor şi Senatul trebuie să adopte textul cu o majoritate de cel puţin 2/3 din numărul membrilor fiecărei Camere; dacă textul adoptat de cele două camere este diferit, se ajunge la procedura de mediere; dacă nici prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul membrilor lor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau propunerii de revizuire.

Continue Reading