Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Peste o mie de locuințe din Craiova și Malu Mare, selectate pentru recensământul de probă

Publicat

pe

1.340 de gospodării din Craiova și Malu Mare au fost selectate să participe la recensământul de probă, ce va avea loc în luna martie a acestui an.

Procedura este adresată tuturor persoanelor din locuințele selectate, indiferent de cetățenie și poate fi realizată atât în sistem online, cât și față în față, dacă nu este posibilă prima variantă.

Astfel, 802 locuințe din Craiova și 538 din Malu Mare au fost alese pentru consemnare. Scopul procedurii este de a testa capacitatea de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ, pentru obținerea elementelor necesare perfecționării instrumentarului, dar și  de a corecta la timp eventualele erori sistematice existente în oricare dintre etapele recensământului.

La nivelul întregii țări, au fost selectate 50.000 de gospodării care să participe, atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Procedura de probă de anul acesta va întâmpina recensământul oficial al populației și locuințelor din România, care va avea loc în primul semestru din anul 2022.

Recensământul de probă va avea trei etape:

  • Etapa 1: până în 9 martie 2021 – pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale
  • Etapa 2: 10 – 16 martie 2021 – etapa de AUTORECENZARE

AUTORECENZAREA reprezintă posibilitatea fiecărei persoane de a completa online chestionarul individual.

Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC, urmând următorii paşi:

-Pasul 1: completarea formularului de preînregistrare, pentru toți membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau scanând codul QR de pe verso-ul pliantului disponibil în cutia poştală a gospodăriei selectate şi la adresa: http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2021/02/rpl_proba.pdf.

-Pasul 2: fiecare membru al gospodăriei trebuie să completeze chestionarul individual, accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată, la preînregistrarea de la Pasul 1.

Preînregistrarea de la pasul 1 este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de COVID-19, ESTE RECOMANDATĂ autorecenzarea! Aceasta aduce ca beneficii: protecție împotriva SARS-CoV- 2 prin evitarea contactului cu persoane externe locuinţei, gestionarea timpului liber conform preferințelor, asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

  • Etapa 3: 22 – 31 martie 2021 – deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.

Persoanele care, din motive întemeiate, nu se pot autorecenza, în ultimele zece zile din luna martie (22-31 martie 2021), vor primi vizita unui recenzor la reședinţa lor obişnuită, pentru completarea chestionarului prin metoda interviului față-în-față. Recenzorul, angajat de Direcția Judeţeană de Statistică Dolj, se va legitima corespunzător și va pune la dispoziția cetăţenilor documente care să îi ateste calitatea”, se arată într-un comunicat emis de Direcția Județeană de Statistică Dolj.

Datele ce urmează a fi furnizate de participanți sunt strict confidențiale și vor fi folosite doar pentru atingerea scopului stabilit. Totodată, refuzul furnizării acestor informații constituie contravenție va fi sancționat.

,,În conformitate cu legislația în vigoare, informațiile furnizate au caracter STRICT CONFIDENŢIAL, vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020. Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000-5.000 lei”, potrivit comunicatului emis.

Mai multe informații despre Recensământul Populației și al Locuințelor care se va desfășura în semestrul I al anului 2022, cât și despre recensământul de probă se pot obține accesând site-ul  www.recensamantromania.ro.

Continue Reading