vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Colectarea selectivă va trebui să devină prioritate pentru craioveni

Începând din luna iunie, Iridex va deveni noua firmă de salubrizare ce se va ocupa de colectare deșeurilor din Craiova. Odată cu debutul activității, cetățenii vor trebui să se conformeze noilor cerințe privind depozitarea deșeurilor reziduale și nu numai.

În ședința de joi a Consiliului Local, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a ținut să facă o serie de precizări referitoare la schimbările ce vor surveni ca urmare a preluării de către Iridex a activității de salubrizare din oraș. Potrivit edilului, cetățenii vor trebui să depoziteze deșeurile în mod selectiv și conștient, în funcție de pubelele pe care le vor primi de la viitorul operator.

,,Așa cum știți, de la Uniunea Europeană ne vin, în următorii ani, 30 de miliarde de euro, dintre care 17 miliarde reprezentă împrumuturi pe care statul român le face, iar 13 miliarde de euro sunt banii pe care Uniunea Europeană îi va recupera de la țările care vor avea probleme cu incidente de mediu sau colectare selectivă. Din punctul acesta de vedere, știm că România funcționează deficitar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tocmai pentru a evita să primim amenzi de la AFM sau să avem tot felul de corecții financiare care să pot să ne vină pe programele următoare, am început deja discuțiile cu cei de la Iridex, ca începând cu anul acesta să colectăm selectiv în municipiul Craiova. Am luat deja mai multe decizii, pe care ar fi bine să le știți, dar care se vor concretiza în momentul în care vor ajunge pe masa Consiliului Local.

Ce se întâmplă la momentul actual – fiecare cetățean al Craiovei care se află într-o zonă de case primește o pubelă de 240 litri. Însă, începând cu luna iunie a acestui an, când noul operator va începe să-și intre în atribuții, fiecare cetățean va primi o pubelă neagră pentru rezidual de 120 litri, o altă pubelă galbenă, de 240 litri, pentru plastic și metal și o altă pubelă albastră, de 240 litri, pentru hârtie și carton.

Practic, dacă cetățenii vor colecta selectiv, vor constata că această pubelă de 120 de litri pentru gunoiul rezidual va fi foarte bună pentru necesitățile pe care le au. Anul viitor, vor putea să solicite o pubelă de 80 de litri, ceea ce va duce automat la o scădere a prețului la gunoi pentru ei. Cu alte cuvinte, cu cât selectezi colectiv, cu atât vei plăti un preț mai mic la gunoi”, a transmis edilul.

În acest sens, cetățenii trebuie să ofere o importanță maximă procesului de colectare selectivă, care odată realizat întocmai, va aduce cheltuieli mai mici privind taxele de salubritate. Totodată, și locuitorii din zonele de bloc vor fi nevoiți țină cont de noile modificări.

,,Cetățenii vor primi fluturașe și vor ști astfel ce trebuie să pună în fiecare pubelă, ce au voie să arunce și ce nu.

Avem și situația de la cartierele de blocuri, unde, avem deja la mai multe asociații de proprietari, câte patru containere îngropate, unde nu este niciun fel de problemă. Avem totuși și zone unde există un singur container îngropat – de reziduale, și urmează ca și celelalte trei, unde se va face colectarea pentru sticlă, hârtie și plastic, să fie alte pubele pe care va trebui să le pună operatorul sau le vom pune noi.

Dacă le vom pune noi, va trebui să organizăm o licitație, ce înseamnă că este foarte posibil să dureze mai bine de un an și jumătate, pentru că avem experiența licitației cu containerele îngropate, care a durat patru ani. Sau există varianta ca operatorul să fie cel care aduce aceste containere până în momentul în care noi vom declanșa al doilea contract cu finanțare europeană, care să asigure în fiecare cartier câte patru containere îngropate.

Din păcate, în ciclul financiar trecut, noi trebuia să ne încadrăm într-o anumită sumă de bani și atunci nu am putut să asigurăm în toate zonele acele patru containere. Sigur, vom intra pe finanțare europeană, dar întrebarea este – ce se întâmplă în această perioadă?

Tariful ar trebui să scadă pentru cei care colectează selectiv. Deci secretul ca să nu plătești mai mulți bani este să selectezi mai mult.

Noi am plătit anul trecut 12,81 lei taxa pentru gunoi, aferentă fiecărui locuitor. Anul acesta este de 11 lei, în urma unei ședințe de Consiliul Local de luna trecută, când am aprobat acest lucru. Există varianta ca ea să scadă anul viitor, pentru cei care colectează selectiv. În același timp, dacă vom accepta ca operatorul să fie cel care vine cu celelate 984 de titluri, care să înlocuiască containerele îngropate inexistente la ora actuală, tariful va ajunge undeva la 13 lei/locuitor. Cumva, plătim cam cât am plătit anul trecut, dar avem toată baza materialelor necesare, astfel încât să putem să colectăm selectiv.

Amenzile care vor veni de la Uniunea Europeană și pe care le vom plăti vor fi extraordinar de mari. Va trebui ca toți cetățenii să înțeleagă că va fi absolut obligatoriu să colecteze selectiv”, a completat Lia Olguța Vasilescu.

Pe de altă parte, cei care nu vor respecta legea și vor arunca deșeurile în locuri nepermise, vor fi trași la răspundere. Municipalitatea are în plan montarea camerelor de vedere care să-i surprindă astfel pe cetățenii care nu protejează mediul.

,,Am discutat deja să avem un proiect pentru 3800 de camere video în Craiova, care vor fi puse cu prioritate la locurile de joacă și în zonele unde se colectează deșeurile, la fel și în zona de periferie, unde avem cea mai mare problemă cu gunoaiele aruncate. Dacă vă uitați acum în zona de periferie, având în vedere că nu mai avem Poliție Locală, care să-i urmărească și să-i amendeze, avem în continuare foarte multe gunoaie aruncate”, a subliniat primarul Craiovei.

Nu în ultimul rând, a fost amintită și problema personalului din cadrul actualei firme de salubrizare din oraș ce urmează a fi restructurat. În urma discuțiilor pe care Lia Olguța Vasilescu le-a purtat cu reprezentanții societății Iridex, o foarte mare parte din lucrători voi vi angajați de noua firma, dată fiind nevoia suplimentară de personal.

Politica