joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Primul sanatoriu specializat în recuperarea bolnavilor de Covid-19, deschis la Govora

Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie (INRMFB) vrea să dezvolte activitatea medicală balneară în România prin înfiinţarea unor secţii sanatoriale în staţiunile balneare de tradiţie.

Primarul din Băile Govora, Mihai Mateescu a anunţat, la finele acestei săptămâni, pe pagina sa de socializare că s-a găsit o clădire care să găzduiască noul sanatoriu, iar aceasta urmează să fie trecută în domeniul statului, potrivit adevarul.ro

„Băile Govora este una dintre cele mai bogate staţiuni balneare în ape iodurate şi bromurate din Europa, iodul şi bromul fiind de origine organică. În zona parcului şi a izvoarelor, aerul este puternic ionizat şi cu încărcătură bogată în ioni negativi cu efect bronhodilatator şi relaxant psihic. În acelaşi timp, factorii naturali de cură şi tratamentele din staţiunea Băile Govora sunt benefice pentru recuperarea bolnavilor de COVID – 19”, recunoaşte primarul Mihai Mateescu, care se arată convins că: „În actualul context pandemic, un sanatoriu cu secţii de recuperare a bolnavilor de COVID ar constitui o şansă în plus la viaţă pentru mulţi dintre cei afectaţi de acest coronavirus”. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sanatoriul va funcționa în clădirea unei foste şcoli dezafectate, veche de peste un secol. „Este fosta şcoală primară, construită în 1910, care, datorită poziţiei sale, se pretează la înfiinţarea unei secţii sanatoriale”, susţine administraţia publică locală.

În prezent, clădirea a fost intabulată, urmând ca apoi să se aprobe trecerea imobilului din domeniul public al oraşului în domeniul public al statului administrat de Ministerul Sănătăţii prin INRMFB, urmată de avizarea de către Prefectura Vâlcea, pentru a fi înaintată la Bucureşti, unde Ministerul Sănătăţii va propune întocmirea unei Hotărâri de Guvern pentru intrarea în domeniul public al statului a imobilului respectiv şi a terenului aferent, ca ulterior să se realizeze predarea – primirea locaţiei.  

„Totodată, vom face toate demersurile necesare pentru ca anumite proceduri balneare care au fost sistate din varii motive, cum ar fi camera barică, să fie reluate în cadrul noii secţii sanatoriale, cunoscută fiind eficacitatea acestora în tratarea afecţiunilor respiratorii”, a mai precizat primarul Mateescu.

Govora este renumită în tratamentul balnear tradiţional în bolile respiratorii cronice şi pentru calitatea factorilor terapeutici din zonă, susţine şeful administraţiei locale. Staţiunea este recomandată de specialişti pentru binefacerile apelor minerale bogate în iod, sulf, bicarbonaţi, calciu, dar şi pentru concentraţia sănătoasă a aerului. 

În trecut, staţiunea a mai avut un sanatoriu, o secţie în care se efectuau, în acelaşi timp, cercetare şi tratamente în domeniul medicinii balneare. Baza regală de tratament, considerată „bijuteria băilor coroanei”, la vremea construcţiei sale, s-a transformat astăzi într-un „castel al groazei”, căruia localnicii îi spun simplu: „Sanatoriul părăsit”, fiind lăsată în paragină.    Clădirea fabuloasă, veche de peste un secol, are o istorie fantastică dar, aşa cum au recunoscut şi actualii proprietari, nu va redeveni nicicând ce a fost.

Sanatoriul a fost scos din circuitul turistic şi închis în urmă cu mai bine de două decenii, după aproximativ un secol de funcţionare. Construit şi dat în folosinţă în mai multe etape, între 1911 şi 1914, el a înlocuit primul stabiliment de băi de la Govora, proiectat greşit, din lemn, care nu a rezistat nici uzurii, nici standardelor, motiv pentru care a fost demolat după două decenii de funcţionare.  

La începutul secolul XX, medicii curanţi de aici erau cadre didactice universitare care au pus bazele unei importante cercetări ştiinţifice care a vizat tratamentul bolilor reumatismale.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tot aici a funcţionat un spital german, iar mai apoi a găzduit aproximativ 100 de refugiaţi basarabeni.   

Politica