sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Craiova susține că arborii sănătoși de pe Calea București nu vor fi tăiați

Primăria Craiova a solicitat RAADPFL extragerea doar a arborilor care devin un pericol pentru populație, din cauza stării precare de sănătate, susțin reprezentanții municipalității referindu-se la arborii de pe Calea București, zonă pe care vor fi făcute “reabilitări”.

Precizările au venit după ce reprezentanții USR Dolj au susținut că 221 de arbori sănătoși urmează a fi tăiați.

„Conform unui anunț al Primăriei Craiova, Calea București a intrat în “Reabilitare generală”. Însă ceea ce Primăria Craiova a „uitat” să menționeze este faptul că, pe lângă înlăturarea gardului viu din peisajul stradal, are intenția să taie și un număr de 221 de arbori sănătoși!
Menționăm că RAADPFL Craiova a solicitat de două ori avizul Agenției pentru Protecția Mediului, iar de fiecare dată a primit aviz NEGATIV.
Alianța USRPLUS Dolj dorește să amintească faptul că Primăria Craiova se încadrează pe locurile codașe în clasamentul eficienței împotriva poluării: https://health-observatory.ro/…/raport_ORS_poluare..., iar diminuarea spațiilor verzi, prin tăierea copacilor, doar o să crească gradul de poluare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest sens, solicităm Primăriei Craiova și RAADPFL Craiova publicarea integrală și detaliată a proiectului de „reabilitare” a străzii Calea București, precum și a impactului acestuia asupra mediului.
De asemenea, dorim să asigurăm locuitorii orașului că o să facem toate demersurile pentru a salva toți arborii sănătoși!”, susțineau reprezentanții partidului menționat anterior.

Ce spun cei de la Primărie? Ei recunosc că este vorba despre un număr de peste 200 de arbori ce urmează a fi tăiați, dar că este vorba despre cei care sunt pericol pentru populație, iar tăierile se vor face etapizat.

„Referitor la avizul emis de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, suntem în măsură să facem următoarele precizări: Legea nr. 24/2007 privind reglementările și administrarea spațiilor verzi în intravilanul localităților prevede următoarele:
– conform art. 8 alin. 1: administrarea spațiilor verzi proprietate publică este exercitată de administrațiile publice locale și de alte organe împuternicite în acest scop.
– conform art. 12 alin. 3: proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.
Agenția pentru Protecția Mediului Dolj ne-a transmis că, în ceea ce privește arborii cu stare de sănătate alterată și pericol de prăbușire nu este necesar avizul și că responsabilitatea tăierii acestora, conform prevederilor legale, ne revine în totalitate.

Primăria Craiova a solicitat RAADPFL extragerea doar a arborilor care devin un pericol pentru populație, din cauza stării precare de sănătate. Chiar dacă RAADPFL a considerat că ar trebui îndepărtați și arborii care sunt înclinați sau care nu sunt de esență tare, nu vom purcede la extragerea acestora decât în momentul în care aceștia nu vor mai putea fi salvați.
RAADPFL a precizat că un număr aproximativ de 220 de arbori urmează a fi extrași de pe Calea București, dar etapizat, în decurs de mai mult timp”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Serviciul Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

În același document se mai menționează că lucrările care se vor efectua pe Calea București nu vizează trotuarele pe care se află amplasați arborii, așa cum nu vizează nici partea carosabilă, deoarece acestea au fost reabilitate în urmă cu cinci ani, pe fonduri europene.

„Lucrările de reabilitare din acest an se vor axa exclusiv pe refacerea spațiilor verzi din scuarul de pe mijlocul bulevardului și a spațiilor verzi din grădinile blocurilor, pe repararea scărilor și trotuarelor și/sau aleilor din zona blocurilor, pe introducerea cablurilor în subteran, pe amenajarea de spații de recreere, dar și pe reabilitarea locurilor de joacă. În acest sens, în perioada imediat următoare, toate aceste modificări vor fi supuse unor proceduri de dezbatere publică. De asemenea, regulamentul pentru fațadele blocurilor de pe Calea București, care se află în lucru, va fi supus dezbaterii Consiliului Local”, se mai arată în comunicat.

Politica