vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Nesimțito!” Directoare de școală acuzată că a jignit o elevă

UPDATE/

Reprezentanții ISJ Dolj au anunțat ca vor declanșa o anchetă.
„Inspectoratul Școlar Județean Dolj s-a autosesizat privind acest caz, urmând a se demara verificarea aspectelor semnalate și, în funcție de rezultatul verificării, se vor lua măsurile care se impun, conform legislației în vigoare”, au transmis reprezentanții ISJ Dolj.

…..

Policlinica Buna Vestire Craiova

UPDATE/ „La început nu pare să fie (n.r. vocea doamnei Dașu), dar la sfârșit a mea e”, recunoaște directoarea Școlii „Traian”. Maria Dașu susține că la începutul anului a fost șantajată cu această înregistrare pentru a-și da demisia. După ce a discutat cu soțul dumneai, care este judecător, a decis să facă o plângere penală împotriva celor care au șantajat-o. Directoarea afirmă că de mai mult timp primește mail-uri cu diferite acuzații, pe care susține că le-a demontat inclusiv în fața unor procurori de la DNA, mail-uri care nu sunt asumate de nimeni. „Bănuiesc că sunt două colege, dar nu am dovezi”.

Cât despre înregistrarea în care se aude cum jignește o elevă, Maria Dașu spune că la dumneai la oră „nu mișcă nimeni” și că dacă „să preuspunem am țipat la o fetiță” a făcut-o pentru că în ziua respectivă elevi ai școlii ar fi făcut mai multe lucrurii nu tocmai plăcute. Ea mai susține că mai mulți colegi a săi au primit înregistrarea și au considerat că tutror li se mai întâmplă să mai țipe la elevi.

–––––––––

O înregistrare audio cu o profesoară care ceartă și jignește o elevă a fost transmisă pe adresa redacției “Jurnalul Olteniei”. Cei care au trimis-o spun că dascălul este directoarea Școlii Gimnaziale “Traian” din Craiova, iar înregistrarea a fost făcută în timpul unei ore de un elev.

Pe înregistrare se aude cum, în mod repetat, dascălul îi spune elevei “nesimțito”:

“- Nesimțito! (…) Măi, dar eu râd cu tine?

  • Nu, dar nu aveți voie să mă faceți asa
  • Taci din gură, nu fi nesimțită! (…) Ia uite își pune ambiția cu mine! Pune mâna și citește că nu știi nimic!”
Inregistrare audio

Înregistrarea ne-a fost transmisă de un grup de profesori ai școlii care susțin că “această individă a facut și face foarte multe ilegalități, fiind susținută de Inspector Sună de la ISJ Dolj și de alți PSD-iști”. Dascălii susțin că au făcut mai multe sesizări către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj și Ministerul Educției cu privire la “nereguli” dar nu s-a luat nici o măsură. Înregistrarea și reclamațiile au fost transmise, între altele, Consiliului Local Craiova și Prefecturii Dolj.

Ce reclamă cadrele didactice:

“Prin prezenta, vă aducem la cunoștință situația dezastruoasă în care se află Școala Gimnazială ”Traian” din Craiova, școală cu un prestigiu recunoscut în trecut, care, din cauza managementului defectuos, s-a transformat într-o școală a intereselor personale ale managerului și de partid , așa cum însuși directorul școlii afirmă că trebuie să onoreze solicitările partidului ( PSD). Ne permitem să facem această afirmație deoarece, potrivit ROFUIP, directorul ar trebui să exercite conducerea executivă a unității de învățământ, în conformitate cu legislația în vigoare, dar acest lucru nu se întâmplă.

 Consideram că s-a ajuns în această situație din cauza următoarelor aspecte:

  • Înființează anual clase noi de pregătitoare pentru anumite cadre didactice (cu dedicație), în cârdășie cu inspectorii pesediști din Inspectoratul Școlar Județean Dolj, neținându-se cont de recensământul copiilor din circumscripția școlară (neefectuat de mai mulți ani, fapt care se reflectă în numărul mic de copii admiși în prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare) și de spațiul școlar necesar, conform Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar, art.4, alin (2) și (3).
  •  În perioada 2014-2020 s-au titularizat 10 invățători: 3 in anul 2014, 5 în anul 2017 și 2 în anul 2020. Pe 10.09.2020 a apărut pe site-ul ISJ Dolj lista posturilor vacante/rezervate , unde se regăsește un post vacant de invatator pe o perioadă de un an. În data de 08.09.2020 s-au desfășurat Consiliul profesoral  și Consiliul de Administrație la nivelul  școlii și nu s-a supus atenției vacantarea unui post de învățător, deși conform Metodologiei și legislației în vigoare, vacantarea posturilor nu se face fără acordul CA.
  • Calitatea cadrelor didactice angajate în ultimii ani este scăzută din cauza selecției preferențiale, nepunându-se bază pe profesionalism, ci pe relații/obligații de partid (PSD) și nepotism.
  • Nu se respectă legislația în vigoare (legi, metodologii, regulamente, proceduri), se conduce după bunul plac. Se pierde din vedere faptul că este o școală de stat, care deservește nevoile comunității. În acest an a propus în planul de școlarizare 4 clase de pregătitoare (100 locuri), care au fost aprobate de ISJ Dolj, conform planului de școlarizare publicat pe site-ul inspectoratului (atașat în anexe). S-a cerut suplimentare de locuri, rezultând că  s-au înscris mai mult de 100 copii (fără acoperire din punct de vedere al spațiului). Solicitarea nu a fost aprobată și, la câteva zile, a revenit cu alta. Conform listelor afișate pe site-ul școlii (una cu elevii din circumscripția școlară- 55, nedatată, fără antetul unității de învățământ și cealaltă cu elevii din afara circumscripției școlare- 43, în data de 21.07.2020, fără antetul unității de învățământ). Rezultă un număr de 98 elevi admiși în etapa I, fazele I și a II-a, diferența până la 100 (2 copii) presupunem că sunt din circumscripție și nu au fost admiși la unitățile școlare solicitate. Acest lucru decurge și din lista cu locurile disponibile pentru etapa a II-a afișată pe site-ul ISJ Dolj. Cu toate acestea, conducerea școlii a continuat să facă înscrieri pentru etapa a II-a (nefiind locuri disponibile), iar în data de 23 iulie 2020 i-a cerut secretarei să contacteze  părinții elevilor respinși, spunându-le să își facă mutația în circumscripție până pe 28 iulie. Și-au facut mutație (16) , iar in declarația pe propria răspundere pe care a dat-o fiecare părinte   ( în a treia etapă de înscriere) au fost sfătuiți de către conducerea ISJ Dolj să motiveze că nu au fost înscriși la nicio școală  din motive tehnice ( toți 16 au același motiv!). În ședința Consiliului  de Administrație al ISJ Dolj din data de 09.09.2020, ora 23.00 ( aflăm de pe pagina de facebook a domnului Constantin Lungulescu, lider de sindicat, că aceea este ora de desfășurare) s-a aprobat aceasta suplimentare de locuri ( o ilegalitate grosolana!!!). Exista suficiente dovezi care atestă că acești copii au fost înscriși în luna martie pentru clasa pregătitoare , la Școala Gimnazială ,, Traian”.

Nu respectă, de foarte multe ori, deciziile Consiliului profesoral și Consiliului de Administrație, făcând totul după propriile interese. Un  exemplu în acest sens, de nerespectare a hotărârilor CA, îl reprezintă distribuirea elevilor în clase sau a profesorilor diriginți/încadrări pe discipline.Una se hotărăște în CP și CA și alta se întâmplă în realitate.

  • Folosește Consiliile profesorale pentru a jigni și a se răzbuna pe persoanele potrivnice, transformându-le în circuri. Sistematic denigrează cadre didactice care nu îi sunt servile, în fața părinților și a colegilor, personal didactic auxiliar și personalul nedidactic în aceeași manieră. Vă trimit în attachment o înregistrare cu directorul (profesor de biologie) în timpul orelor de curs.
  • În acest an școlar a permis funcționarea unui after school. Nu se știe dacă a fost aprobat și de către cine. În urma unei sesizări făcută către DSP Dolj , acesta a fost închis din cauza multiplelor nereguli constatate.
  • Tot în acest an școlar doamna director, pe lângă obligația de normă, și-a luat și ore la plata cu ora. Conform orarului afișat pe site-ul școlii, efectuază 11 ore. Nu este legal și nici moral față de atâtea cadre didactice care nu au ore suficiente sau deloc ( copii în attachment).
  • A distribuit orele de matematică ( tot în acest an școlar) după bunul- plac, cum știe dumneai cel mai bine. A dezavantajat o doamnă profesoară care a primit detașare pe 18 ore, normă întreagă. Ca  să rezolve situația, a introdus ore de opțional la două clase de-a treia, ceea ce este în necorcodanță cu legislația în vigoare ( orarul se găsește pe site-ul școlii, sunt și aici puse). În primul rând, aceste opționale se aprobă în CP și CA cu un an înainte, cu înștiințarea și acordul Comitetului de părinți al școlii și, în al doilea rând ,cele două clase de-a treia depășesc numărul maxim de ore pe săptămână ( Planul cadru în vigoare pentru clasa a treia prevede 21 de ore pe săptămână și doar o disciplină opțională).Vă trimit un articol apărut în presa locală (Gazeta de Sud) pe același subiect, disciplinele opționale, sesizare făcută de către directorul adjunct al școlii.
  • S-a implicat în desemnarea liderului de sindicat, manipulând ca de fiecara dată cadrele didactice. A fost ales ca reprezentant al USII Dolj, la nivel de unitate de învățământ, tot secretara școlii care se află în subordinea ei.
  • A pierdut un proces în instanță cu profesoara de limba engleză, căreia nu a vrut să îi întregească norma în școală, deși existau ore.
  • A profitat de faptul că este soția unui judecător, foarte apropiat de PSD. A instalat teama și teroarea în școală. Cadrelor didactice le este frică să își expună punctele de vedere. S-a răzbunat de fiecare dată pe cei care nu au avut aceleași păreri cu ea. O doamnă învățătoare a fost umilită, batjocorită și denigrată sistematic în toți acești 8 ani de când este la conducerea școlii. Doamna învățătoare s-a îmbolnăvit de cancer.
  • Se poartă foarte urât cu cei care nu cotizează , care nu o sponzorizează, cu cei care au îndrăzneala să o contrazică.
  • Este susținută de doamna inspector școlar general Monica Sună, o individă care este lipsită total de profesionalism și care promovează în continuare impostura, aroganța, corupția. Este o mafie de nedescris în acest inspectorat!

Menționam că în perioada 2012-2020 s-au făcut nenumărate sesizări care au avut la bază dovezi concrete, către ISJ și Ministerul Educației, dar nu s-a întâmplat nimic, iar lucrurile s-au degradat din ce în ce mai mult.

Aspectele evidențiate sunt doar câteva dintre nenumăratele ilegalități comise de către conducerea școlii (Dașu Maria), care  au loc în această instituție”.

Vom reveni cu reacții de la ISJ Dolj și conducerea școlii „Traian” de îndată ce le vom avea.

Politica