joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Taxe la fel ca anul trecut? “Nici nu ai unde să te duci mai mult”

Primăria Craiova a anunțat că anul acesta vine în ajutorul mediului de afaceri din domeniul HoReCa, grav afctat de criza din 2020 și scade taxele și impozitele pentru cei care activează în această branșă. Consilierul local Lucian Săuleanu este de părere însă că nu s-au luat măsuri suficiente pentru a sprijini întreg mediul privat din oraș, întrucât nu doar domeniul HoReCa a avut de suferit din cauza restricțiilor impuse în urma pandemiei de coronavirus.

Un astfel de exemplu ridicat de avocatul Lucian Săuleanu este cota impozitului/taxei pe clădiri, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor juridice, la 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.

“Trebuie găsită o soluție pentru a susține mediul de afaceri craiovean. Aș pleca de la două precizări. Prima, spusă chiar de doamna primar, 70% din veniturile realizate sunt colectate de la persoanele juridice. Este un mare semn de întrebare și este nefiresc, din punctul nostru de vedere, iar dacă ar fi un moment prielnic pentru a întoarce cumva, să spunem, această “empatie”, din punct de vedere economic către aceste persoane juridice din Craiova, tocmai în sensul menținerii și stimulării lor, aacum ar fi. O a doua precizare ar fi aceea, reluată de mai multe ori de administrația craioveană, că nu cresc taxele și impozitele și ne referim la această cotă de impozitare. Nu are cum pentru că noi am pus tot timpul cota maximă de impozitare de 1,3 plus ajustări, deci din acest punct de vedere nici nu ai unde să te duci mai mult. De aceea, inclusiv eu, în comisia juridică, am avut un amendament în sensul inclusive a diminuării acestei cote, adică modificării articolului 7, pentru că sunt vizate toate persoanele juridice, inclusiv cele din domeniul HoReCa, așa încât o cotă dusă la 1% în loc de 1,3% ar constitui un mare ajutor. De asemenea îmi mențin același punct de vedere și cu privire la articolul 10 care ar trebui să fie abrogat. Cred eu că poziția exprimată de doamna primar în sensul că nu s-ar putea acum modifica este falsă. Consiliul local este cel care decide în această ședință. Executivul trebuie să se conformeze acestei politici financiar-fiscale și, exact cum a spus Marian Vasile, ține și de această dibăcie în a identifica anumite soluții. Tot timpul va fi un impact bugetar însă, într-adevăr, când au fost de făcut anumite cheltuieli sau investiții, poate unele nu neapărat necesare, administrația craioveană a dat curs. Suntem datori să găsim acel echilibru între persoane fizice și persoane juridice, suntem datori să recunoaștem că 2020 nu a fost unul bun pentru agenții economici din Craiova, că 2021 nu se arată foarte bun, iar dacă tot cee ace ne-am propus fiecare, toate partidele, și anume de a sprijini mediul de afaceri ca și motor al Craiovei, atunci suntem datori ca în aceste momente dificile să identificăm o soluție”, a declarat consilierul local (PLUS) avocatul Lucian Săuleanu, la ședința consiliului local în care s-au aprobat taxele ce vor fi plătite în acest an de craioveni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Articolul 10 privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2021 la care a făcut referire Săuleanu prevede: “(1) Se aprobă ajustarea impozitelor/taxelor calculate prin aplicarea cotelor de impozitare sau sume fixe, cu cote adiţionale, astfel: a) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale a căror valoare a fost actualizată în ultimii 3 ani faţă de anul de referinţă, se ajustează prin aplicarea cotei de 50%; b) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile nerezidenţiale a căror valoare a fost actualizată în ultimii 3 ani faţă de anul de referinţă, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 20 %; c) impozitul pe mijloacele de transport, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 13%. (2) Se aprobă următoarele criterii de stabilire a cotelor adiţionale: a) păstrarea unui nivel al fiscalităţii comparabil cu anii anteriori, în scopul asigurării caracterului predictibil al impozitelor şi taxelor locale; 3 b) asigurarea resurselor pentru realizarea de servicii publice de calitate pentru locuitorii municipiului Craiova”.

Solicitările PLUS, USR sau PNL pentru reducerea unor impozite pentru agenții economicinu au trecut de votul majorității.

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu a spus că taxele sunt în conformitate cu legea. Ulterior reprezentanții instituției au transmis un comunicat de presă în care au arătat că se aplică unele reduceri pentru agenții economici care activează în domeniul HoReCa.

Politica