joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest în Piața Prefecturii, în ultima zi din an

Polițiștii și angajații din penitenciare protestează în Piața Prefecturii din Craiova. Proteste sunt și în Capitală și alte orașe din țară. Motivul-anunța înghețare a salariilor pentru anul viitor.

Reprezentanții Sindicatului Phoenix din Penitenciarul Pelendava au transmis Jurnalul Olteniei că se solidarizeaza si sustin actiunile Sindicatelor din Politia Romana si din Politia Penitenciara, afiliate la Federatia PUBLISIND care protesteaza pentru eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, pentru un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum precum si pentru conditii decente de munca!

Organizațiile sindicale din sistemul de „Apărare, ordine publică și securitate națională” afiliate la Federația PUBLISIND, respectiv Sindicatul Phoenix din Penitenciarul Pelendava împreună cu Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) – filiala Dolj, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) – filialele Penitenciar Craiova și Centrul de Detenție Craiova, Sindicatul Polițiștilor din România Diamantul – filiala Dolj, dau tonul protestelor organizand o acțiune comună de pichetare a Prefecturii Dolj, ca primă reacție la proiectul Ordonanței de urgență privind înghețarea drepturilor salariale si a pensiilor militare de servicu, pentru anul 2021, precum si la cresterea penibila cu doar 41 de lei a salariului minim (net) pe economie, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Protestele se desfășoară respectand limita maximă de participanti prevăzută de Legea 55/2020, precum si masurile de protectie in vederea prevenirii raspandirii noului tip de coronavirus.

„La pichetari participa grefieri, angajați din administratia publica sau asistenta sociala afiliati la Federatia PUBLISIND, din solidaritate cu actiunile sindicalistilor din politie si penitenciare dar si ca mesaj pentru guvernanti privind reactiile pe care le avem in vedere in anul 2021.

Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra si totodata la ponderarea deficitului bugetar, un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie, în condițiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică și securitate națională se află în prima linie și gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2 de mai bine de 8 luni cazand la datorie cu miile.

Deficitul grav de personal este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care genereaza un volum de munca suplimentara imposibil de gestionat cat timp nu se fac incadrari corespunzatoare. Costurile cu echipamentele de protecție, cu tratamentele si chiar cu testările efectuate, au fost suportate integral de către angajați. Toate aceste deficiente la care se adauga lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă), culmineaza cu hotararea Guvernului de a suspenda aplicarea Legii nr 153/2017,adoptata pentru eliminarea etapizataainechitatilor salariale existente.

Deciziile adoptate de Guvernul Câțu au generat mari tensiuni și nemulțumiri ale personalului, aceasta serie de proteste organizata in ultima zi a anului 2020 fiind doar prima reacție a organizatiilor afiliate PUBLISIND si BNS. Incepand cu luna ianuarie 2021, PUBLISIND va face public calendarul de actiuni sindicale.
În situația în care nu se va da curs revendicările noastre, suntem nevoiți să declanșăm forme de protest după cum urmează:
• Pichetarea prefecturilor în județe și a MAI în București (MAI/MJ-ANP);
• Aplicarea avertismentelor pentru toate faptele de natură contravențională constatate (MAI);
• Refuzul de îndeplinire a atribuțiilor care nu sunt prevăzute în fișa postului (verificare izolați, înmânare decizii de izolare/carantinare etc) (MAI);
• Refuzul de efectuare a orelor suplimentare și a oricăror forme de continuitate (MAI/MJ-ANP);
• Suspendarea activității, similar judecătorilor și grefierilor (MAI/MJ-ANP);
• Efectuarea serviciului prin exces de zel, activitatea ce va afecta inclusiv activitatea penală a instanțelor de judecată (MJ-ANP);”, au transmis sindicalistii de la Pelendava.

Politica