Studiu: Cei mai mulți bebeluși mor în Mehedinți și alte 4 județe

Date:

Mehedinți alături de Tulcea sunt județele care au cele mai mari rate ale mortalității la copiii sub 1 an din România, conform unui studiu realizat de organizația Salvați Copiii. Cifrele din aceste zone sunt de cinci, respectiv patru ori mai mari decât în București, unde există 7 maternități de gradul III dintr-un total de 22. Medicii din provincie se plâng că spitalele în care lucrează sunt foarte slab dotate și, din această cauză, sunt nevoiți să ia decizii grele, care uneori fac diferența între viață și moarte.

Harta mortalității infantile prezintă o prăpastie uriașă între județe și regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităților și a secțiilor de Terapie Intensivă. Județele unde mor cei mai mulți copii sub 1 an, raportat la mia de copii născuți vii (*date INS provizorii, pentru anul 2019)

  • Tulcea – 15,6 la mia de copii născuți vii
  • Mehedinți – 11,7‰
  • Constanța – 9,5‰
  • Vrancea – 9.3‰
  • Mureș – 9.0‰

Rata cea mai scăzută a mortalității infantile, adică zonele în care sunt salvați cei mai mulți nou-născuți:

  • București- 2,8‰
  • Ilfov – 3,5‰
  • Iași – 3,6‰
  • Dâmbovița – 3,6‰
  • Covasna – 4,4‰

„Maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune și mai mare pe un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe”, precizează reprezentanții Salvați Copiii, în cadrul umui comunicat de presă.

Problemele întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea         nou-născuților în contextul generat de pandemie.

„Suntem epuizați, și nu pentru că muncim zi noapte, ci mai ales pentru că trebuie să luăm decizii la secundă, pentru că de atât e nevoie pentru a pierde un prematur. Cui să dăm un incubator? Care nou-născut poate suporta transportul până la alt spital? Sunt decizii grele, atât profesional, cât și emoțional”,  a declarat doctorul Andreea Frățilă, Șef secție Neonatologie, Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin. 

Organizația Salvați Copiii a mai anunțat că accelerează sprijinirea urgentă a 10 secții de Terapie Intesivă Neonatală și de Pediatrie cu echipamente medicale performante. În 2020, Salvați Copiii a asigurat peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți (peste 60 de secții de Neonatologie și Pediatrie) și 79 de cabinete de medicină de familie.

Foto: miculrinocer.ro

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

Rolul iodurii de potasiu și cum poate fi obținută în cabinetele medicilor craioveni

Odată cu recomandările făcute de ministrul Rafila în privința...

A început reabilitarea termică din Craiova

A început reabilitarea termică a primelor 400 de apartamente...

Penitenciarul Craiova. Expoziție de obiecte artizanale și decorative

Șase femei private de libertate s-au implicat în confecționarea...