vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Judecătorii CCR primesc lunar două sporuri pentru că sunt speciali şi unici

Fiecare judecător al Curţii Constituţionale primeşte lunar două sporuri pentru acelaşi lucru: sunt stresaţi. Mai întâi, le intră în cont sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, pe care care îl primesc toţi magistraţii şi personalul din justiţie și este de 5.660 de lei, brut. Valoarea acestuia este de 25 la sută din indemnizaţia brută lunară. Cum un judecător CCR încasează un salariu de 29.269 lei brut, sporul ajunge la 5.660 de lei, scrie Digi24.

Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică.

Pentru a vedea ce îi stresează cel mai tare pe judecătorii CCR, reporterii Digi24 au mers la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ”. Personalul de aici a întocmit buletinul de expertiză în baza căruia judecătorii şi angajaţii Curţii primesc sporul pentru muncă în condiţii vătămătoare. Potrivit documentului, judecătorii sunt stresaţi pentru că sunt speciali şi unici.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Apoi, potrivit aceluiași buletin de expertiză, ei se stresează atunci când întâlnesc alţi oameni care provin din medii culturale diferite. Iar când interlocutorii mai au şi funcţii importante în alte Curţi Constituţionale sau Curţi Supreme, stresul se poate amplifica.

”Există diferenţe culturale, diferenţe de interacţionare care pot genera astfel de situaţii, de creare a unui nivel de stres” a spus Doru Darabonţ, director INCDPM.

Specialiştii au mai identificat şi alţi factori care îi stresează pe judecători dar şi pe angajaţii Curţii: presiunea mediatică şi a opiniei publice, volumul crescut al activităţii, ritmul de lucru intens, complexitatea sarcinilor de serviciu, statul prea mult în faţa calculatorului sau dezechilibrul dintre muncă şi viaţă extraprofesională.

De asemenea, potrivit Digi24, judecătorii primesc şi spor pentru păstrarea confidenţialităţii: 1.133 de lei brut, lunar. Au cazarea şi transportul gratuite şi primesc diurnă de câte ori se deplasează la şedinţe.

Politica