sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alexandra Presură: „Cred în egalitatea de șanse, cred că femeile au dovedit de-a lungul timpului spiritul competitiv”

1. Unde, când și cum a început cariera dumneavoastră politică?
Cariera mea politică a început în Craiova. Aveam 24 de ani. Am știut că este timpul să mă implic, că nu pot sta pe margine, că este nevoie de tineri în politică.
Am devenit membru PSD pentru că știam că și prin implicare politică pot schimba lucrurile în jurul meu, îi pot ajuta pe oameni.
În perioada 2012-2015 am fost secretar al Organizației Femeilor Social Democrate Dolj, iar din martie 2016 până în prezent sunt președinte al Organizației Tineretului Social Democrat Dolj și vicepreședinte PSD Dolj.
Din anul 2016 până în prezent sunt Deputat în Parlamentul României – Camera Deputaților, unde împreună cu echipa cu care am pornit la drum am susținut o serie de proiecte legislative, precum legea salarizării, proiecte pentru susținerea agriculturii, proiecte pentru tineret.

2. Mai este politica o lume a bărbaților sau putem spune că deja femeile ocupă un rol la fel de important în acest domeniu?
NU, categoric nu. Cred în egalitatea de șanse, cred că femeile au dovedit de-a lungul timpului spiritul competitiv, egalitatea între femei și bărbați reprezintă un principiu fundamental consfințit în tratate, precum și unul dintre obiectivele și sarcinile Uniunii Europene.
Participarea egală a femeilor și a bărbaților la procesul decizional ține de echitate, de respectarea drepturilor omului și de o bună guvernanță. Parcursul meu politic este o dovadă în acest sens. Femeile ocupă funcții importante în politică. Iată că în prezent, Primăria Municipiului Craiova este condusă în acest moment de trei femei puternice: Lia Olguța Vasilescu – primar, Aurelia Filip și Daniela Barbu – viceprimari.

3. Vin oamenii la cabinetul dumneavoastră de parlamentar? Care sunt problemele pe care vi le prezintă?
Da, oamenii vin către noi parlamentarii. Și nu de puține ori, merg eu, cât și colegii mei, deputați sau senatori PSD din Dolj, în mijlocul comunității, în Craiova, dar și în localitățile din județ. Problemele sunt, în general, aceleași: oamenii vor locuri de muncă, vor salarii din care să își poată întreține familia, vor acces la sănătate și educație, vor să trăiască în localități dezvoltate, așa cum este firesc pentru anul 2020, cu utilități, infrastructură. Agricultorii și micii producători vor programe și proiecte care să îi sprijine, iar PSD are pachete speciale pentru aceste categorii. În cele câteva săptămâni de campanie electorală, am mers zilnic cu colegii mei din PSD în comunele și orașele din Dolj. M-a durut să văd oameni disperați din cauza deciziilor luate de Guvern privind închiderea piețelor. Sunt oameni care din asta trăiesc, oameni care ne-au cerut sprijin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

4. Care sunt realizările dumneavoastră din ultimii ani de activitate parlamentară?
PSD și-a fixat în anul 2016 o serie de măsuri şi obiective pragmatice care să permită tinerei generaţii atât accesul la un învăţământ de calitate, cât şi integrarea pe piaţa muncii şi oferirea unor condiţii pentru un început încurajator al vieții de adult. Mai mulți bani în buzunarele românilor, nu a fost doar un slogan de campanie la momentul respectiv, ci o promisiune care a devenit realitate în cei trei ani de guvernare.

5. Care sunt prioritățile următorului dumneavoastră mandat de deputat?
Traversăm o perioadă extrem de grea, pandemia de Covid-19 ne-a afectat pe toți. Am dat startul unei campanii electorale atipice, dar în care, respectând toate măsurile de siguranță, continuăm să fim alături de oameni.
În cele câteva săptămâni de campanie ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la cetățeni, să îi asigurăm de sprijinul nostru și să le garantăm faptul că toate proiectele viitoare sunt pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor, pentru siguranța lor.
Programul de Guvernare al PSD pentru 2021-2024 este axat pe cetățeni. Tocmai din acest motiv, de exemplu, 80% din acesta vizează siguranța locurilor de muncă. Avem programe pentru stimularea angajării șomerilor, programe pentru acordarea de vouchere pentru reconversie profesională, creșterea salariului minim și a veniturilor românilor, accesul echitabil la educație, programe pentru susținerea agriculturii. Specialiștii noștri au conturat deja strategii pentru combaterea pandemiei Covid-19; programe de sănătate pentru acces sigur și echitabil la servicii de sănătate pentru toți cetățenii, program de guvernare în domeniul economic și fiscalitate, pentru că PSD a dovedit că știe să guverneze.
Educația trebuie să continue, indiferent de pandemie. Acest domeniu este unul foarte sensibil, însă unul la care țin foarte mult. Avem elevi extraordinari, dascăli de excepție, școala românească este recunoscută în întreaga lume. Venim cu foarte multe propuneri pentru îmbunătățirea sistemului educațional. De asemenea, vom susține cu siguranță familiile active cu copii pentru că ne dorim acces echitabil la educație pentru toți copiii, indiferent de mediul social din care provin. PSD vrea școli inteligente pentru copii inteligenți, vrea ca unitățile de învățământ să ofere program prelungit pentru a sprijini astfel familiile. Și înainte de orice, achiziția de laptopuri sau tablete cu abonament de internet, conectarea tuturor școlilor la internet, digitalizarea resurselor educaționale prin înființarea unui post de televiziune, TVR Educațional, pentru a oferi astfel acces gratuit la educație tuturor elevilor din România. Copiii care vor rămâne la program prelungit trebuie să primească o masă caldă și șansa să participe la activități de aprofundare, activități extra-curriculare la decizia școlii, în funcție de specificul comunității.
PSD va oferi burse copiilor, fie că este vorba de „bursă de asistență socială” pentru copiii care provin din sistemul de protecție, instituționalizați, cu condiția ca aceștia să fie înscriși într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat; burse sociale, burse de studiu, burse de merit și burse de performanță.
De asemenea, programul de guvernare propus de PSD prevede creșterea coeficientului costului standard per elev în funcție de mediul în care elevii studiază (rural-urban), filieră (teoretic vocațional-tehnologic), profil și specializare.
Și dascălii trebuie sprijiniți prin sume anuale, sub formă de vouchere profesionale pentru participarea la cursuri acreditate de formare profesională, studii universitare de masterat sau studii postuniversitare.
Cu siguranță este nevoie de o modernizare a disciplinelor curriculare. Programele școlare trebuie regândite, adaptate nevoilor actuale din perspectiva aplicabilității practice a acestora, cu asigurarea predării integrate. Este nevoie de introducerea unor discipline noi, „discipline pentru viață”, precum: educație pentru stil de viață sănătos, educație economică și antreprenorială, educație juridică, educația dreptului muncii etc. Mai mult decât atât, este nevoie de o reconfigurare a numărului de ore alocat unei discipline de studiu, ca urmare a predării integrate de cadre didactice cu specializări din aceeași arie curriculară. Copiii trebuie altfel evaluați de o echipă multidisciplinară care să îi consilieze și în carieră.
Acestea sunt doar câteva dintre proiectele care vizează îmbunătățirea sistemului educațional și sistemului de protecție socială pe care le vom implementa, respectând programul de guvernare al PSD.

6. Ce hobby aveți?
Mă relaxez privind filme vechi, ascultând muzică de calitate.

7. Care este cea mai frumoasă amintire din copilărie?
Copilăria este cea mai frumoasă perioadă a unui om. Am amintiri minunate din perioada copilăriei, ani în care fără telefon mobil petreceam foarte mult timp în aer liber, la țară, înconjurată de foarte mulți copii de vârsta mea. S-au legat prietenii frumoase, m-am dezvoltat armonios. De fiecare data când ajung în mediul rural, în zona copilăriei mele, am un sentiment aparte, un sentiment de liniște, de fericire.

8. Aveți un model în politică?
Am foarte multe modele în politică. La unele admir discursul politic, la altele sclipirea în luarea unor decizii. Am avut șansa să fiu înconjurată de oameni politici puternici, adevărate modele pentru mine, de la care am „furat” ceea ce am considerat că se pliază personalității mele. Fiecare om are propriile valori, talente, este unic, iar pentru mine este o bucurie să fiu permanent înconjurată de oameni!

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ. Executat de SC INTER REGIONAL MANAGEMENT SRL – portal/ziar: Jurnalul Olteniei. CUI Mandatar Financiar: 11200020

Politica