vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A treia rectificare bugetară din acest an, aprobată

Guvernul a adoptat, luni seară, a treia rectificare bugetară din acest an și ultima, de altfel. Contrar estimărilor din vară, deficitul bugetar va ajunge la finalului anului la 9,1% din PIB, iar economia va înregistra o scădere de 4,2%.

Potrivit proiectului, bani suplimentari vor fi alocați Ministerului Muncii, pentru plata pensiilor, majorate în septembrie cu 14 procente, deși la începutul anului era prevăzută o majorare cu 40%.

Și Ministerul Sănătății va primi mai mulți bani: aproximativ un miliard de lei. Din aceștia, se vor aloca fonduri și pentru plata stimulentului de risc pentru ambulanțieri, care nu fuseseră cuprinși în actul normativ inițial prin care se acordau aceste beneficii medicilor care se confruntă cu epidemia de COVID.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se alocă, de asemenea, fonduri suplimentare, tot un miliard de lei, pentru PNDL, programul de investiții la niv local.

În schimb, mai multe ministere se văd cu fondurile tăiate. Cele mai mari tăieri sunt la Ministerul Apărării, aproximativ 2 miliarde de lei, dar și la Ministerul Finanțelor – 854 de milioane de lei și MAI – cu peste 635 de milioane de lei.

Alte instituții care mai suferă tăieri bugetare sunt Administrația prezidențială și Camera Deputaților.

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei”, a anunţat ministrul Finanţelor, într-un briefing de presă după şedinţa Executivului, relatează Agerpres.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

Politica