joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ședința pentru învestirea Olguței Vasilescu în funcția de primar al Craiovei ar putea fi boicotată. Consilierii majorității consideră convocarea ședinței nelegală

Ședința de îndată a Consiliului Municipal Craiova, convocată, pentru vineri la ora 10, de actualul primar Mihail Genoiu pentru învestirea Olguței Vasilescu în funcția de edil-șef al urbei, ar putea fi boicotată de consilierii care dețin majoritatea.

Este vorba de consilerii PNL și ai Alianței USR-PLUS, care solicitaseră ca ședința să se desfășoare luni. Reprezentanții majorității spun că ar fi nelegală convocarea făcută de primar. Consiliul Local a fost convocat în “ședință de îndată” și nu s-ar justifica urgența pentru acest lucru.

“Scopul acestei convocări este unul populist și clar se nesocotește rolul consilierilor locali, mai ales că a fost făcută după ce o treime dintre consilierii locali cerusă convocarea unei ședințe extraordinare pentru ziua de luni. Domnul Genoiu a forțat aplicarea unui text de lege. Ședința se face”de îndată”, dar, potricit legii, ar trebui să fie vorba despre o urgență. Nu este cazul acum. Nu avem caz de forță majoră, iar interesele locuitorilor sunt reprezentate. Exista la acest moment primar în funcție, există administrație locală”, a specificat avocatul Lucian Bernd Săuleanu, consilier local USR-PLUS.

Policlinica Buna Vestire Craiova

11 consilieri locali semnaseră convocatorul pentru ședința extraordinară de luni. Aceștia ar putea să nu participe, vineri, la ședința convocată de primarul Mihail Genoiu. Dacă nu se va întruni majoritate, ședința de mâine nu va avea loc.

Consilierii locali PNL și USR-PLUS, care au majoritate, au anunțat, miercuri, că convocat pentru luni, la ora 10, o ședință extraordinară a consiliului local pentru depunerea jurământului de către primarul Municipiului Craiova, pentru depunerea jurământului de către consilierii locali supleanți, validați de Judecătoria Craiova după data constituirii Consiliului Local Craiova, și pentru alegerea viceprimarilor.

La câteva ore, primarul ales, Lia Olguța Vasilescu, anunța, pe facebook, că ședința se va ține vineri: “Sper ca toți consilierii locali să participe vineri la ședința care va avea loc pentru validarea mandatelor celor șase consilieri supleanți care nu au depus încă jurământul și a primarului nou ales și să fie infirmată informația ca USR și PNL vor boicota această ședință pentru care abia azi, dupa ora 14, se poate face convocarea. Avem multă treabă și nu mai vreau să pierdem nici măcar o zi!”

Ulterior, primarul în funcție, Mihail Genoiu, tot pe facebook, a transmis un mesaj pentru PNL și USR-PLUS: ”Convocarea Consiliului Local pentru depunerea jurămintelor consilierilor locali supleanți nu se poate face înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor de către Judecătoria Craiova. Acest lucru se va întâmpla astăzi la ora 14:00, motiv pentru care, la ora 14:01, voi face convocarea ședinței extraordinare cu convocare de îndată a Consiliului Local Municipal Craiova, respectând prevederile articolului 134, aliniatul 4 din Codul Administrativ. Orice altă încercare de a convoca o ședință a Consiliului Local înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor consilierilor locali supleanți de către Judecătoria Craiova este în afara legii. Nimic nu poate fi mai urgent pentru o comunitate locală decât învestirea funcției de primar, viceprimari și consilieri locali.”

Ședința de îndată, cu aceeași ordine de zi, a fost convocată de primarul Mihail Genoiu pentru vineri, ora 10.

Reprezentanții majorității din consiliul local susțin că tocmai condițiile menționate în articolul 134, aliniatul 4 nu sunt respectate, respectiv cele menționate anterior – urgența și rezolvarea intereselor cetățenilor. Aceștia au solicitat Secretarului General al Primăriei să facă demersurile necesare pentru desfășurarea ședinței în ziua de 16 noiembrie.

Politica