vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 60% dintre parlamentarii PSD nu mai prind un nou mandat

Doar 36% dintre senatorii şi deputaţii PSD au prins loc eligibil pentru alegerile parlamentare din decembrie, arată o analiză realizată de „Adevărul“. Liderul PSD Marcel Ciolacu a lăsat pe dinafară parlamentari cu probleme de imagine şi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, care, pe fondul pandemiei, au fost înlocuiţi cu nume sonore din medicină.

În acest moment, PSD numără132 de deputaţi. Dintre aceştia, doar 48 mai ocupa un loc eligibil pentru alegerile parlamentare: 60 n-au mai prins deloc lista de candidaţi, în timp ce 24 sunt pe un loc considerat neeligibil de conducerea partidului, arată cifrele obţinute de „Adevărul“. Printre numele importante rămase pe dinafară se numără: Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de puşcărie, blocată de protestele masive din iarana anului 2017; Iulian Iancu, cunoscut ca „deputatul Gazprom“, după ce a făcut lobby intens în ultimii ani pentru compania rusească de energie; Eugen Nicolicea, unul dintre măcelarii legilor Justiţiei în era Dragnea, a fost parlamentar fără încetare din 1992; Doina Pană, fost ministru al Apelor, rămasă în istorie după ce, la inundaţiile din Teleorman din primăvara anului 2014, premierul Victor Ponta a întrebat-o: „Ce faci, fă Doina, aveai chef de nişte inundaţii?“; Cătălin Rădulescu, cunoscut ca deputatul Mitralieră, a intrat în conflict cu Marcel Ciolacu şi a plecat la Particul Ecologist alături de Liviu Pleşoianu, alt deputat PSD care n-a mai prins lista; Rozana Mânzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dăncilă; Georgian Pop, reîntors degeaba în PSD de la ProRomânia; Beatrice Tudor, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, promovată în 2016 în Camera Deputaţilor pentru fidelitate; Dănuţ Andruşcă, fost ministru al Economiei în Guvernul Dăncilă, unul dintre apropiaţii baronului de Neamţ, Ionel Arsene; Corina Bogaciu, nepoata primarului din Voluntari Florentin Pandele, a fost scoasă de pe liste pentru a mai diminua din acuzaţiile de nepotism.

La Senat, dintr-un total de 69 de actuali senatori, doar 26 se mai regăsesc pe un loc eligibil pe lista PSD, 5 pe locuri considerate neeligibile, iar 38 au rămas cu totul pe dinafară. În capul maziliţilor: Şerban Nicolae, lansat în politică de Ion Iliescu, parte a troicii anti-Justiţie alături de Florin Iordache şi Eugen Nicolicea. La despărţirea de PSD, Şerban Nicolae s-a comparat cu Hagi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ecaterina Andronescu a fost mazilită după un sfert de secol în prima linie a PSD, din postura de parlamentar sau de ministru; Nici Mihnea Costoiu, crescut sub aripa Ecaterinei Andronescu, nu a mai prins loc eligibil; Carmen Dan a fost trasă pe linie moartă pentru fidelitatea faţă de Liviu Dragnea; Nicolae Moga a plecat la pensie (specială), după trei mandate de senator şi 6 zile ca ministru de Interne, în timpul crimelor de la Caracal (2019); Liviu Marian Pop, zis „genunche“, n-a mai fost răsplătit de partid, în ciuda determinării cu care a apărat partidul la TV, indiferent de subiect; Radu Preda, o tânără speranţă a PSD, a fost lăsat de Marcel Ciolacu în afara listei, deşi era liderul senatorilor social-democraţi.

Politica