vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alexandru Rafila: În momentul de față nu se impune o carantină totală în România

Profesorul Alexandru Rafila a declarat miercuri seară la Digi24 că în acest moment nu se impune o nouă carantină vorbind în context despre situația din Franța, unde președintele Emmanuel Macron a anunțat reinstituirea un nou „lockdown”.

„Din păcate, tot mai multe țări în Uniunea Europeană înregistrează astfel de evoluții, care fac ca sistemele de sănătate să nu fie sustenabile, adică să nu poată să preia toți pacienții și nu mă refer doar la pacienții de terapie intensivă, ci și alți pacienți, cu forme medii. De exemplu, în Belgia nu au acces la servicii medicale spitalicești dacă au forme medii de boală”, a completat Rafila.

El a spus că, în aceste condiții, carantina este singura soluție, dar că „este important să nu ajungi acolo, prin măsuri preventive”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrebat dacă România ar trebui să impună carantina totală, Alexandru Rafila a răspuns: „În momentul de față, nu”.

„Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

Și președintele Klaus Iohannis a spus într-o conferință de presă că „situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”.

Politica