Conecteaza-te cu noi

Actualitate

„Zece negri mititei“ de Agatha Christie îşi schimbă numele

Publicat

pe

Romanul poliţist „Zece negri mititei“ de Agatha Christie, un „clasic“ al acestui gen, îşi schimbă numele şi va apărea într-o versiune revizuită în Franţa, din care va fi scos cuvântul „negru“, considerat ca având conotaţii rasiste. Decizia a fost anunţată la postul de televiziune RTL de James Prichard, strănepotul autoarei.

Romanul scris în 1938 de Agatha Christie se numea în original „10 Little Niggers“ şi a devenit un best-seller mondial, generaţii întregi de cititori savurând povestea machiavelică despre capcanele mortale puse celor zece personaje convocate pe o insulă misterioasă.

În roman, cuvântul „negru“, desemnând o persoană de culoare, este folosit de 74 de ori.

Cartea a avut un mare succes şi s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare. A inspirat apoi zeci de adaptări cinematografice şi de televiziune.

De-acum, însă, romanul se va numi simplu „Erau zece“.

Strănepotul Agathei Christie, James Prichard, cel care are drepturile patrimoniale pentru lucrările scriitoarei, a explicat că a luat decizia de a redenumi cartea pentru a fi în pas un timpurile, dată fiind şi polemica pe care a stârnit-o „Pe aripile vântului”, filmul care, odată cu protestele antirasiste „Black Lives Matter“ din Statele Unite, a fost retras de pe platforma HBO Max, pentru a fi „contextualizat“, notează digi24.ro.

Continue Reading