vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primele condamnări în dosarul „10 August”. Pedepse pentru 12 protestatari care au distrus coșuri de gunoi și au aruncat cu obiecte în jandarmi

Judecătoria Sectorului 1 a condamnat vineri, în primă instanță, 12 persoane pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice în timpul protestului din 10 august 2018. O singură pedeapsă este cu executare, în cazul unei persoane care mai avea o sentință într-un alt dosar, însă toți ceilalți 11 inculpați au primit pedepse cu suspendare și zile de muncă în folosul comunității, scrie scrie G4media.ro.

Doi dintre condamnați au de achitat peste 5.000 lei unei firme de salubrizare, după ce au distrus coşurile de gunoi din Piaţa Victoriei. De asemenea, trei condamnați trebuie plătească între 1.000 şi 1.500 lei daune morale unor jandarmi.

O parte dintre inculpați au fost acuzați de procurori că au lovit sau au aruncat în jandarmi cu diverse obiecte, în timpul violențelor de la protestul Diasporei, alte persoane sunt acuzate că au dat foc unor toberoane de gunoii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sentința poate fi atacată cu apel.

Într-un alt dosar deschis după violențele din 10 august, procurorii DIICOT au stabilit că nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale în acest caz.

Șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală. Cazul nu se închide complet: există informații, în cazuri punctuale, că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală, așa că vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Politica