vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liga 1 cu 16 echipe! Nu mai retrogradează nimeni!

FRF ia în calcul să mărească numărul de echipe din Liga 1. Totul se va decide în Comitetul Executiv din 3 august. Primii opozanți.

Din cauza situației de la Dinamo, care face imposibilă încheierea play-out-ului la data de 5 august, forurile de la București iau în calcul creșterea numărului de echipe în Liga 1, astfel încât, din sezonul următor am putea avea parte de 16 echipe.

LPF va propune celor de la FRF această variantă, iar federalii o vor dezbate în Comitetul Executiv din data de 3 august. Având în vedere poziția președintelui Răzvan Burleanu, sunt șanse reale ca această soluție să primească aviz pozitiv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Noi, ca federaţie, am înaintat acum doi ani o propunere de creştere a numărului de echipe de la 14 la 16 în Liga 1. În spatele acestei propuneri stă un studiu realizat de federaţie împreună cu UEFA şi cu o companie internaţională de prestigiu în acest domeniu, care a analizat toate aspectele. Cum ar fi audienţele TV, incertitudinea rezultatului unui meci, numărul de spectatori, infrastructură, stabilitate financiară.
Deja, când discuţi despre schimbarea sistemului competiţional, obiectivul pe care noi, ca federaţie, ni l-am asumat încă din 2014, a fost acela de a dezvolta sustenabil fotbalul din România. De aceea, astăzi, considerăm că cel mai bun sistem competiţional din Liga 1 ar fi cel cu 16 echipe, sistem play-off – play-out, şi cu un meci de baraj între cea mai bună echipă din play-out şi ultimul loc calificabil în Europa din play-off.
Această schimbare am fi văzut-o oportună pentru sezonul 2021-2022, dar dacă cluburile, LPF şi deţinătorii de drepturi consideră că poate fi implementată încă de acum, cu siguranţă Federaţia va susţine acest demers.
O decizie în acest sens putem să luăm abia în şedinţa din 3 august, când vom avea o întâlnire de Comitet Executiv, iar pe agenda de lucru a acestui Comitet Executiv se află şi dezbaterea despre sistemul competiţional la nivelul Ligii 1”, a spus Răzvan Burleanu la Digi24.
Nu toată lumea pare a îmbrățișa această variantă. Valeriu Iftimie, patron la FC Botoșani, și-a făcut publică poziția: „Eu nu o să fiu la ședință, o să meargă președintele clubului, Anton. Fotbalul este susținut de o forță financiară. Noi abia ținem 14 cluburi în Liga 1, în România. Banii sunt din ce în ce mai puțini și pot rămâne și mai puțini, dar se vor găsi mai greu sponsori. Vorbesc de această perioadă în care trăim. Mărirea numărului de echipe mi se pare o greșeală, nu sunt de acord. Se vor împuțina banii de la TV, nu avem forța financiară să susținem mai mult de 14 echipe. Asta cred!”
Dacă play-off-ul are șanse reale să se încheie pe 3 august, în schimb, play-out-ul ar putea fi înghețat din cauza situației de la Dinamo. „Câinii” mai au de jucat 7 meciuri până la data de 5 august, termenul limită de finalizare a întrecerii interne, fapt posibil doar dacă ar fi programați din 24 în 24 de ore.
În situația în care numărul de echipe din campionat ar fi mărit la 16, nu ar mai retrograda nimeni. Ar promova primele două clasate din B. Iar locul 3 din B ar da baraj cu ultima clasată în play-out.

Politica