joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România, lider în UE la salariile plătite bugetarilor

Și în 2019, România a rămas lider în UE, pentru al treilea an consecutiv, la cât alocă pentru salariile angajaţilor statului din veniturile strânse prin taxe şi impozite de la populaţie şi firme, venituri care sunt printre cele mai reduse în rândul ţărilor membre, scrie profit.ro.

Potrivit ultimelor date, analizate de profit.ro, cheltuielile pentru salarii, plătite angajaţilor din administraţia centrală, dar şi celor din administraţia locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român, în urcare de la 34,22% în 2018. Iar asta în condiţiile în care şi veniturile au crescut.

Ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaţilor din sectorul public s-a situat anul trecut la 11,2%, cu puţin peste media UE de 10,1%. Veniturile statului român, colectate în principal din taxe şi impozite, sunt, însă, reduse, de 31,7% din PIB anul trecut, faţă de o medie UE de 46,2% din PIB. Altfel spus, statul român este sărac, dar încearcă să-şi plătească bine salariaţii, semnificativ mai bine remuneraţi comparativ cu sectorul privat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În România, cea mai mare parte a veniturilor statului se duce pe salarii si pensii, considerate de economiști ca fiind cheltuieli rigide, din categoria celor greu de diminuat pe termen scurt, situație care a cauzat în ultimii ani îngrijorare și a lăsat bugetul într-o situație foarte dificilă în actuala criză economică, determinată de restricțiile luate pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

Statul a avut și în anii trecuți deficite bugetari mari, adică împrumuta bani să acopere partea de cheltuieli ce îi depășea veniturile, însă anul acesta Guvernul se așteaptă la un defciit bugetar de 6,7%, foarte ridicat. Iar unii economiști consideră și această estimare ca fiind conservatoare.

Doar un singur alt stat a mai trecut de 30% anul trecut, Cipru, cu 30,22%, în urcare ușoară față de 2018, potrivit datelor Eurostat.

Media Uniunii Europene este de circa 22%, cu mult sub ceea ce alocă România din banii publici pentru plata de salarii.

Politica