joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amendă de până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască

Guvernul a aprobat marţi un nou plan de măsuri de relaxare în contextul pandemiei cu noul coronavirus, însă menţine mai multe restricţii. Una dintre acestea este purtarea obligatorie a măştii de protecţie în spaţiile închise. Astfel, purtarea măștii este obligatorie în mall-uri, hypermarketuri, magazine localizate în spații închise, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun. Cetățenii care nu poartă masca de protecție pot primi o amendă de până la aproape 2.500 de lei.

Mai precis, amenda pentru nepurtarea măștii variază între 500 și 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă. Jumătate din valoarea amenzii poate fi plătită în 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contravenție, transmite B1TV.

Un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne prevede şi categoriile de persoane exceptate de la obligativitatea purtării măştii: „În funcţie de evaluarea riscului, efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii sau a medicului de medicină şcolară, după caz, pot exista unele excepţii, astfel: angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor; persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.); prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani„, se menţionează în document.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ordinul stipulează că, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei: „Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc şi vor emite recomandări privind necesitatea purtării măştii pentru angajaţi, iar responsabilul cu Securitatea şi Sănătatea în Muncă va face instruirea angajaţilor. (…) Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun„.

Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil). Ministerul Sănătăţii precizează că, în cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).

Politica