Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Situație tensionată la Casa Albă. Donald Trump a fost dus într-un buncăr în timpul protestelor de vineri noapte

Publicat

pe

Statele Unite ale Americii sunt în pragul unui război civil, avertizează jurnaliștii americani, după ce 30 de orașe au fost cuprinse de proteste violente. Revoluția televizată vine ca urmare a faptului că George Floyd, un bărbat de culoare, și-a pierdut viața după ce un ofițer de poliție alb a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul lui. Agentul nu s-a lăsat înduplecat de rugămințile disperate ale victimei încătușate, care spunea că nu poate să respire.

La New York au fost, de exemplu, foarte mulți oameni pe străzi și, potrivit imaginilor transmise în direct de CNN, magazinele sunt devastate. O mașină incendiată în mijlocul unui bulevard i-a făcut pe oameni să se înghesuie încercând să se îndepărteze și s-au creat o mică busculadă. 

Potrivit CNN, Chiara de Blasio, fiica primarului New Yorkuklui, Bill de Blasio, a fost arestată sâmbătă noaptea împreună cu alți protestatari, pentru că a încălcat legea care interzice adunările publice. Ulterior, a fost eliberată. 

Manifestațiile din SUA, care au început sub sloganul „Black Lives Matter” – sau prescurtat BLM (Viața oamenilor de culoare contează) – , au dorit inițial să atragă atenția asupra rasismului care încă persistă în societatea americană, dar s-au transformat treptat în furie și adevărate acțiuni anarhice.

Violenţele au cuprins sâmbătă seara New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Des Moines, Memphis, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago şi capitala Washington. Guvernatorii statelor respective au apelat la Garda Naţională, iar unii au decretat restricţii de circulaţie.

Traficul rutier a fost întrerupt, maşini şi magazine au fost incendiate, iar forţele de ordine, desfăşurate în număr mare, au ripostat cu gaze lacrimogene şi, în unele cazuri, cu gloanţe de cauciuc.

Circa 5.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi în Washington DC, iar alţi 2.000 au fost plasaţi în stare de alertă pentru a fi gata să intervină dacă va fi necesar.

Duminică, o parte dintre angajații de la Casa Albă au primit e-mailuri prin care li se cere să nu vină la serviciu, dacă este posibil, și să nu se apropie de zona complexului prezidențial din cauza demonstrațiilor care sunt în desfășurare, relatează Digi24 care citează CNN.

Peste 60 de agenți sub acoperire ai Secret Service și agenți speciali au fost răniți de vineri noapte până duminică dimineață în zona Casei Albe în urma protestelor declanșate de moartea americanului de culoare George Floyd. Personalul Secret Service a fost lovit cu pietre, cărămizi, sticle, petarde, dar în același timp agenții au fost agresați și fizic, fiind „expuși la fluide corporale” în vremuri de pandemie, se arată într-un comunicat al Secret Service. 11 angajați ai Secret Service au fost duși la spital cu răni ușoare.

Potrivit comunicatului, nimeni nu a reușit să treacă până acum de gardul Casei Albe și niciun oficial nu a fost în pericol. Agenții au făcut doar o arestare lângă Casa Albă, sâmbătă noaptea.

Donald Trump a stat în buncăr mai puțin de o oră, după care a fost dus la etaj. În cele din urmă, agenții au decis că președintele nu este cu adevărat în pericol.

Prima-doamnă, Melania Trump, și fiul lor, Barron Trump, l-au însoțit, de asemenea, pe președinte în buncăr, conform protocolului de securitate. Centrul pentru Operațiuni de Urgență se află în subteran, în aripa estică a Casei Albe. 

Președintele Donald Trump a dat vina pe stânga radicală pentru degenerarea protestelor în acte de violență. Duminică, a anunțat că va cere ca mișcarea antifascistă Antifa să fie declarată organizație teroristă.

„Statele Unite vor trece Antifa în categoria organizaţiilor teroriste”, a scris pe Twitter Donald Trump, care în ultimele zile a atribuit acestei mişcări şi altor „extremişti radicali” excesele care au făcut să degenereze în revolte manifestaţiile iniţial paşnice.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, preşedintele american a felicitat, de asemenea, forţele de ordine pentru că au reuşit să preia controlul situaţiei, sâmbătă seară, la Minneapolis.

Continue Reading