Sporuri nesimţite, încasate de şefii din DSVSA Olt

Sporuri nesimţite, încasate de şefii din DSVSA Olt

În timp ce angajaţii care fac munca „de jos“ şi se expun riscurilor încasează salarii de mizerie, câţiva şefi din DSVSA Olt au pe lângă salariu şi spor pentru condiţii vătămătoare. Directorul instituţiei se bucură, astfel, de încă jumătate de salariu, scrie adevărul.ro

Potrivit sursei, Veronel Bolborea, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, nepotul secretarului general al PSD Paul Stănescu, încasează un spor de 50% pe lângă salariu. Practic, venitul suplimentar lunar se ridică la 6.713 lei (brut). Bolborea este încadrat cu un salariu brut de 13.425 de lei lunar.

În schema DSVSA Olt sunt 75 posturi, iar acordarea de spor pentru condiţii deosebite de muncă/ vătămătoare/ periculoase, în procente cuprinse între 25% şi 50%, este prevăzută pentru 12 angajaţi. Bolborea este singurul angajat care încasează sporul la nivelul maxim permis, de 50%.

O altă beneficiară a sporului este

De asemenea, cumnata directorului, Sabina Magdalena Vîlceleanu, jurist în cadrul instituţiei, care are şi funcţia de şef birou (în schema biroului sunt două posturi vacante, secretara, consilierul de la Resurse Umane şi un magazioner) beneficiază de acest spor. În cazul ei, sporul este de 30%, adică un „brut“ de 2.738 lei.

Şefii DSVSA primesc sporurile în baza unui buletin de determinare prin expertizarea locurilor de muncă, emis în ianuarie 2018. Şefii sindicatului din DSVSA au aflat întâmplător atât despre buletin, cât şi despre „lista scurtă“ a beneficiarilor. Aceştia spun că în instituţie sunt oameni cu adevărat expuşi unor riscuri enorme, dar care nu beneficiază de acest spor. Exemplu ar fi oamenii trimişi să lichideze porci pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

„Noi avem de mai mult timp o acţiune în instanţă prin care cerem aceste sporuri. Am hotărât că voi solicita, la viitoarele acţiuni în focar, să fie trimişi şi aceşti angajaţi care beneficiază de sporuri pentru condiţii vătămătoare. Să stea la -20 de grade Celsius iarna, sau la 40 de grade vara, şi doar să scrie, nu să facă altceva, să facă şi 10 kilometri zilnic, să ia gospodăriile la rând. Aceşti oameni care efectiv lucrează cu substanţe, împuşcă porcii, sunt expuşi, au salarii de 1.250 lei, 1.400 lei“, spune liderul sindical Constantin Radu.

Sporul pentru condiţii deosebite de muncă se acordă la DSVSA Olt din 2018, iar sindicaliştii spun că nu li s-a motivat niciodată cum au fost aleşi beneficiarii.

Directorul Veronel Bolborea se află în concediu medical şi nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia.