sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Arafat: Meseria de pompier este una vocationala, copiii pompierilor de multe ori vor sa fie si ei pompieri

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a comentat, pe facebook, situatia de la ISU Dolj, prezentata in mass-media si pentru care ministrul de Interne a dispus un control, cu privire la faptul ca in cadrul Inspectoratului sunt 101 angajati care sunt rude intre ei.
Comentand situatia existentei unor rude angajate ulterior in institutie dupa ce una din rude activa deja in institutia respectiva, Arafat a precizat: „Meseria de pompier este una vocationala, copiii pompierilor de multe ori vor sa fie si ei pompieri, sau un frate mai mic vrea sa urmeze fratele mai mare si sa fie si el pompier, exact ca in medicina unde copiii medicilor vor sa urmeze pe parintii lor sau cum copiii politistilor vor sa urmeze pe parintii lor… etc. Care ar fi solutia aici? Sa interzicem ca ruda cuiva sa participe la un concurs de angajare numai pentru faptul ca este ruda unei persoane din institutie? Mai degraba ne asiguram ca modul de desfasurare al concursului este unul corect si transparent astfel incat sa dam sansa egala tuturor participantilor si astfel incat sa ia concursul cel mai bun chiar daca cel mai bun este ruda cuiva. Postul trebuie ocupat legal si fara participarea unei rude la procesul de evaluare si la decizia finala de ocupare a postului”.
Seful DSU a reactionat dupa ce, a afirmat el, a vazut „cum la Libertatea se face o mare dezvaluire cum ca inspectorul general al IGSU, general Dan Iamandi, are si el sotia in randul angajatilor institutiei. Se pune si semnul intrebarii asupra credibilitatii acestuia care este la capul institutiei care verifica aceste aspecte in tara”.
Arafat a continuat: „Domul general Iamandi, un militar cu cariera de 30 de ani, s-a casatorit cu o angajata al ISU Iasi in cursul anului 2017. Aceasta era deja angajata de ani de zile in cadrul inspectoratului respectiv, unde dansul era inspector sef. Dupa casatorie, domnul general s-a mutat la Bucuresti, ocupand functia de insepctor general, iar sotia acestuia a ramas la Iasi in cadrul ISU Iasi, chiar daca el ar fi avut puterea, si posibilitatea, sa o transfere la sediul IGSU din Bucuresti, ca sa fie aproape de el, insa in doi ani de zile acesta nu a facut acest lucru. Oare ce solutie aveau cei doi ca sa fie totul alb imaculat din punctul de vedere al unora? sa fie data doamna afara din inspectorat? sa divorteze? sa plece domnul inspector general din inspectorat?Astfel de situatii exista in toate institutiile, civile, militare, publice, private… oamenii se cunosc, se imprietenesc, se casatoresc, unii devin nasi altii devin fini, totul in interiorul institutiei sau al firmei, dupa ce acestia au fost deja parte din respectiva institutie”.
Raed Arafat mai afirmat ca, prin lege, nu se pot interzice relatiile interumane.
„Oare ce solutii exista care sa duca la multumirea criticilor din media si a celor care comenteaza lucrurile fara sa cunoasca povestea din spate sau realitatea situatiei? Sa emitem o lege care sa interzica relatiile de prietenie, casatoriile si orice alta interactiune, cu exceptia relatiilor strict profesionale, intre angajatii unei institutii si sa punem dupa aceea pe unii care sa urmareasca angajatii, si sa raporteze superiorilor, ca sa putem lua masurile la timp inainte de a se sesiza vreun jurnalist si sa inceapa sa atace institutia si angajatii ei? Va dati seama cred ca stfel de demersuri nu ar fi constitutionale si nici corecte din oricare punct de vedere si ar crea o vanatoare de vrajitoare fara sfarsit. Ce am face atunci cu cei care au relatii apropriate dar nu sunt casatoriti? Ii dam afara cand se afla sau cum ne propun oare jurnalistii de la Libertatea? Relatiile de subordonare trebuie si ele sa fie clare astfel incat sa nu exista relatii directe de subordonare fara sa existe un sef interpus intre rude iar acest lucru trebuie sa fie bine reglementat pe linie legislativa ca sa nu existe dubii sau interpretari”.
Arafat a mai spus ca si in alte tari meseria de pompier a devenit o traditie de familie: „Am fost la pompierii din New York si acolo sunt multi de origine Italiana si Irlandeza, pentru ca meseria de pompier s-a transmis in familie si a devenit o traditie de familie in care bunicul, fiul si nepotul sunt toti pompieri. Ei se mandresc cu acest lucru si nu-l considera ca fiind vulnerabilitate sau un lucru negativ. Sa luam ca exemplu situatia in care la un concurs cu zece posturi vacante se prezinta doi frati si amandoi trec concursul si ocupa doua din cele zece posturi, il dam pe unul afara? sau de la inceput anuntam ca numai un reprezentant al unei familii poate participa la concurs? Haideti sa fim realisti si sa nu cadem victime manipularii grosolane care are loc si sa nu judecam o institutie luand in considerare argumente false care nu tin de realitate”.
Seful DSU afirma insa ca daca „se dovedeste ca un superior a facilitat unei rude intrarea in institutie, intr-un mod lipsit de transparenta si ilegal, atunci trebuie luate cele mai dure masuri impotriva celui care a savarsit o astfel de fapta. Daca se considera ca unele persoane sunt favorizate intr-un fel pentru ca sunt rude cu un superior, acest lucru poate fi adus la cunostinta superiorilor si sa fie verificat in vederea luarii masurilor care sunt necesare, insa daca o persoana obtine ce obtine pe merite si corect, nu putem sa ne folosim de argumentul ca ar fi ruda cuiva ca sa o blocam”.
El a mai precizat ca nu va fi de acord cu incalcarea legii.

Politica