vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljean condamnat definitiv după ce a vrut să mituiască doi polițiști de la Rutieră

Un doljean de 38 de ani, din comuna Valea Stanciului, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității pentru dare de mită. El a fost prins de ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj, în luna februarie, în timp ce le oferea 900 de lei unor polițiști craioveni de la Rutieră pentru a scăpa de dosarul penal, după ce fusese prins conducând autoturismul pe o stradă din Craiova cu o alcoolemie de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. Hotărârea a rămas definitivă la sfârșitul săptămânii trecute, după ce Curtea de Apel Craiova a respins apelul declarat de inculpat.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins, la sfârșitul săptămânii trecute, apelul declarat de Crăciun Silviu Daniel, de 38 de ani, din Valea Stanciului, împotriva hotărârii Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat pentru dare de mită: „Respinge apelul declarat de inculpatul Crăciun Silviu Daniel ca nefondat. Obligă inculpatul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Onorariul avocatului din oficiu rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.

Reamintim că doljeanul Crăciun Silviu Daniel a fost reținut pe 17 februarie a.c., fiind plasat apoi în arest la domiciliu, după ce a fost prins încercând să mituiască doi polițiști craioveni de la Rutieră cu 900 de lei. Potrivit comunicatului Direcției Generale Anticorupție: în data de 17 februarie 2019, în jurul orelor 06.15, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, au prins în flagrant un bărbat, în timp ce oferea suma de 900 lei către doi agenţi de poliţie, pentru a nu i se întocmi dosar penal la regimul circulaţiei rutiere.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În fapt, un echipaj de poliţie rutieră format din doi agenți de poliție ai Poliţiei Mun. Craiova – Biroul Poliţiei Rutiere, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit în trafic un autoturism condus de C.S.D. (n.r. – Crăciun Silviu Daniel), în vârstă de 38 ani, din jud. Dolj şi care, în urma testării cu aparatul etilotest, s-a stabilit că avea o alcoolemie de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În timpul deplasării spre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr. 1 Craiova pentru recoltarea probelor biologice şi ulterior la sediul poliţiei, pentru întocmirea actelor de constatare a infracţiunii, bărbatul le-a oferit celor doi lucrători de poliţie diverse sume de bani, pentru a nu i se întocmi dosar penal, însă aceştia au refuzat categoric oferta, au sesizat aspectele şefului ierarhic care la rândul său a anunţat D.G.A. – S.J.A. Dolj şi au continuat să întocmească actele de constatare ale infracţiunii.

Bărbatul a fost prins în flagrant imediat după ce a dat suma de 900 lei agenţilor de poliţie, fiind condus ulterior la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în vederea continuării cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, iar procurorul de caz a dispus arestul la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Crăciun Silviu Daniel a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru dare de mită, pe 8 martie a.c.. Bărbatul a recunoscut comiterea faptelor în fața judecătorilor, a cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea limitelor de pedeapsă, iar pe 27 iunie a.c. judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității: „Condamnă pe inculpatul Crăciun Silviu Daniel la pedeapsa de 2 ani închisoare. În temeiul art. 91 CP: Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 2 ani, stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art. 92 CP. În baza art. 93 alin. 1CP: Obligă pe inculpatul Crăciun Silviu Daniel, ca pe durata termenului de încercare să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Dolj; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile, – să comunice schimbarea locului de muncă, – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit.b CP: Obligă pe inculpatul Crăciun Silviu Daniel, ca pe durata termenului de încercare, să frecventeze unul din programele de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Dolj, sau în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 CP: Inculpatul Crăciun Silviu Daniel va presta pe parcursul termenului de încercare o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la Primăria Comunei Valea Stanciului, jud. Dolj, sau la o altă instituţie din comunitate, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Crăciun Silviu Daniel perioada reţinerii şi arestului la domiciliu de la 17.02.2019 la zi şi constată încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu, luat faţă de acesta. Menţine măsura sechestrului asigurator instituită prin ordonanţa nr.49/P/2019 din 18.02.2019 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, asupra sumei de 900 lei, ridicată de la inculpatul Crăciun Silviu Daniel. Dispune confiscarea specială, cu titlu de măsură de siguranţă a sumei de 900 lei de la inculpat, sumă de bani ce a fost folosită la săvârşirea infracţiunii şi care a fost ridicată de la acesta şi consemnată la CEC Bank, cu recipisa nr.205251946/1 şi chitanţa nr.1858362070/1, ambele din data de 18.02.2019. Obligă inculpatul Crăciun Silviu Daniel la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică de la 27.06.2019”.

Nemulțumit de sentință, inculpatul a declarat apel, soluționat acum de Curtea de Apel Craiova.

Politica