joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

BNR menține dobânda cheie la 2,5% pe an

Membrii noului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale au decis menținerea dobânzii cheie la 2,5% pe an, într-un context în care majoritatea băncilor centrale au trecut la relaxarea politicii monetare. Guvernatorul Isărescu va detalia deciziile luate miercuri în cadrul unui briefing cu presa care va începe la ora 15. În trimestrul al treilea, peste jumătate din băncile centrale ale lumii au redus ratele dobânzilor, ca urmare a încetinirii producției și numai 3 bănci centrale au decis să le urce, informează hotnews.ro
Banca Centrală Europeană a micșorat dobânzile în septembrie ca parte a celui mai mare pachet de stimulare economică din ultimii trei ani, urmată de cea de-a doua reducere a ratelor dobânzilor din SUA de către FED.
Creșterea economică puternică în Norvegia a dus la cea de-a treia creștere a dobânzilor din anul acesta, în timp ce banca centrală a Kazahstanului a crescut ratele pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea inflației. Ratele dobânzilor au fost majorate și de Argentina, unde banca centrală a fost nevoită să acționeze pentru a sprijini moneda în urma înfrângerii președintelui Mauricio Macri în alegerile prezidențiale din august.
De asemenea, BNR a mai decis miercuri menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
În cadrul şedinţei, Consiliul de administraţie a discutat și adoptat decizia de politică monetară, pe baza datelor şi analizelor privind evoluţiile macroeconomice, financiare și monetare curente şi de perspectivă prezentate de direcţiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.

Politica