vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Artiştii, aşteptaţi la Festivalul – Concurs „Maria Tănase”

Artiştii sunt aşteptaţi să se înscrie la Festivalul – Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, festival ajuns la cea de-a XXV-a ediţie şi care este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.

Festivalul se va desfășura în perioada 11 – 15 noiembrie 2019, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Acum se celebrează 50 de ani de existență a festivalului dedicat Marii Doamne a cântecului popular românesc.
„Este un proiect cu notorietate, un proiect cu mare greutate în peisajul artistic românesc. (…) Vom încerca să dăm cumva culoare acestui eveniment prin preselecţia festivalului care cred eu că va fi una foarte importantă şi cu mulţi participanţi, având în vedere ritmul cu care se înscriu concurenţii. (…) Am încercat să aducem în această ediţie, fiind una aniversară de semicentenar, laureaţi ai festivalului sau persoane care au debutat pe scena festivalului şi care au o carieră artistică fără cusur, fără să fi luat un premiu la Festivalul „Maria Tănase””, a declarat Amelia Etegan directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj
În recital, pe scena Naționalului craiovean, în serile de 13, 14 și 15 noiembrie, care este și seara de gală a evenimentului, vor urca laureați ai edițiilor anterioare ale festivalului. Spectacolele vor începe la ora 18:30. Vor acompania orchestrele: „Lăutarii” din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros și cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova – dirijor Nicolae Drăghia. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol va fi Iuliana Tudor, realizatorul TV al proiectului fiind Elise Stan.
Concurenții, soliști vocali și instrumentiști, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, se pot înscrie pentru concursul din cadrul festivalului până la data de 08 noiembrie 2019. Regulamentul și fișa de înscriere se găsesc pe https://www.facebook.com/FestivalulMariaTanase și pe www.traditiidoljene.ro, iar preselecția va avea loc la Teatrul Național „Marin Sorescu“, luni, 11 noiembrie 2019, cu începere de la ora 11:00.
„Avem până acum 40 concurenţi, sunt reprezentate 19 judeţe şi avem pentru prima dată un reprezentant din Bulgaria, unul din Republica Moldova şi patru din Serbia. Sunt 10 instrumentişti înscrişi până acum şi restul sunt solişti vocali. Sperăm să avem în continuare înscrişi”, a precizat profesorul Dumitru Nicolae.
Pe lângă recunoaşterea calităţilor, laureaţii vor primi premii de până la 2.000 euro.

În cadrul festivalului va exista şi o sesiune de comunicări cu tema „Maria Tănase și valorificarea folclorului românesc”, marți, 12 noiembrie 2019, cu începere de la ora 13:00, și va fi prezidată de către prof. univ. dr. Florea Firan și directorul festivalului, Amelia – Loredana Etegan. Sesiunea va fi deschisă publicului și mass-media.
Biletele pentru festival vor fi puse în vânzare, începând cu data de 01 noiembrie, la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu”, în următorul program: luni – vineri: 11:00 – 19:00 și sâmbătă – duminică: 12:00 – 19:00. Preț bilet: 50 lei / seară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica