Senatul respinge organizarea alegerilor locale în 2 tururi

Senatul respinge organizarea alegerilor locale în 2 tururi

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR cu 47 de voturi împotrivă și 33 de voturi pentru.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunejte majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi, scrie digi24.ro

Potrivit proiectului, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă. Acesta prevede că în cazul în care situația de balotaj intervine între 2 candidați la funcția de primar sau de președinte al consiliului județean, între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceștia decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripție declarându-l primar sau, după caz, președinte al consiliului județean pe celălalt candidat.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019.

Proiectul face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaților este for decizional.

USR, ALDE, Pro România și PMP au susținut alegerea primarilor în două tururi.