Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Alertă de pestă porcină africană! Suspiciuni la Cilieni

Publicat

pe

Autorităţile oltene sunt în alertă. Există suspiciunea izbucnirii unui nou focar de pestă porcină africană în Cilieni. Medicii sanitar-veterinari au recoltat probe şi le-au trimis la Bucureşti pentru confirmare.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Olt spun că localnici din Cilieni au anunţat pe 7 iulie că le-a murit un porc în gospodărie.
„În seara zilei de 8 iulie a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate de Laboratorul DSVSA Olt, suspiciunea de pestă porcină africană la probele prelevate de la un cadavru de porc şi unul viu, aflate în două gospodării situate în comuna Cilieni. Porcii fuseseră achiziţionaţi din aceeaşi sursă, din comuna Cilieni. Probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, Laborator Naţional de Referinţă, în această dimineaţă, pentru confirmarea diagnosticului. Pe 7 iulie, medicul veterinar a fost anunţat că într-o gospodărie din Cilieni a murit un porc, atunci fiind prelevate probe de organe. În cursul anchetei epidemiologice, întrucât ambele suine au avut aceeaşi sursă din punct vedere al originii, au fost prelevate trei probe de sânge, în funcţie de vârstă, de la porcii existenţi în gospodăria respectivă, rezultatul fiind negativ”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.
Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date.
Pentru a reduce riscul de răspândire a bolii în localitate, autorităţile au intervenit și au instituit măsuri specifice. Astfel, gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, ecarisarea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
De asemenea, pe 8 iulie a fost efectuată uciderea preventivă a porcului cu rezultat pozitiv la proba de sânge prelevată, iar cadavrul a fost ecarisat, totodată realizându-se evaluarea animalului în vederea despăgubirii proprietarului, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Şi această gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială.
Autorităţile sunt în alertă şi îi sfătuiesc pe olteni să anunţe orice caz de moarte sau îmbolnăvire.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
DSVSA Olt a ridicat restricţiile în comuna Cilieni în luna aprilie, localitatea fiind afectată de pesta porcină în toamna anului trecut, când au fost ucişi 28 de porci.

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.