joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pesta porcină, răspândită „cu picioarele”

Pesta porcină africană continuă să afecteze exploataţiile doljenilor din Teasc. Medicii sanitar-veterinari atrag atenţia că cei care răspândesc virusul sunt chiar propietarii animalelor „cu picioarele lor”. Sunt reguli minime pe care oamenii ar trebui să le respecte, însă nu toţi o fac.

De la apariţia primului focar de pestă porcină în comuna Teasc, luna trecută, 76 de suine au fost eutanasiate de medicii sanitar-veterinari, iar alte 23 au fost găsite decedate, fiind vorba de 17 exploataţii. Unele sunt aflate la o distanţă considerabilă de ferma în care au murit primii porci.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj au explicat, pentru „Jurnalul Olteniei”, că oamenii şi-au dus singuri virusul în gospodării.
„Primul a avut doi prieteni care l-au vizitat, cei doi au vizitat pe alţii şi aşa au dus pesta porcină în alte gospodării, cu picioarele lor. Până să intrăm cu dezinfecţia. Unde s-a făcut dezinfecţie nu au mai fost probleme”, ne-a declarat Constantin Retea, directorul adjunct al DSV Dolj.

Soluţie la îndemâna oricui

Policlinica Buna Vestire Craiova

Răspândirea virusului poate fi prevenită cu o soluţie aflată la îndemâna oricui.
„Le-am explicat să amestece, într-o găleată cu apă, sodă 1-2% şi să dea pe preşurile de la intrare, la intrarea în curţi. Asta previne răspândirea viruslui. Altfel, fără să vrea îl duc de la unul la altul. Am dat la Primărie afişe cu indicaţii şi măsuri pe care oamenii trebuie să le respecte, urmează să le multiplice şi să le dea tuturor”, ne-a mai precizat Constantin Retea.
Pesta porcină africană a fost confirmată în Teasc pe 20 iunie, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.
De atunci, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului, iar Poliţia verifică maşinile care tranzitează zona.
În Teasc mai sunt două suspiciuni de pestă porcină africană, fiind aşteptată confirmarea de la Bucureşti. Toţi porcii cu pestă porcină vor fi eutanasiaţi.
Doljenii ai căror porci sunt sacrificaţi ca urmare a apariţiei pestei porcine pot primi despăgubiri. Anul trecut, în Dolj au fost plătite despăgubiri pentru cele 20 de exploataţii afectate, în valoare de 74.000 de lei.
Pe de altă parte, sunt probleme la Jiu, în zona Gighera, unde, până acum, 11 mistreţi cu pestă porcină au fost găsiţi decedaţi. Deşi este o zonă sălbatică şi aici există riscul răspândirii bolii.

De altfel, virusul pestei porcine africane a fost confirmat, joi dimineață, la mai mulți porci în Gighera, Nedeia și Ostroveni.

„S-a confirmat pesta porcină africană, în Gighera, Nedeia și Ostroveni. Am ucis deja patru porci în Ostriveni, cinci în Gighera și 28 în Nedeia, toți din gospodării. Se monitorizează totul, cu atenție, și unde este cazul se intervine pentru a preveni răspândirea virusului. Avem și o suspiciune la Fondul de vânătoare Gighera. Am găsit, după cum am mai spus, porci mistreți morți pe câmp. Așteptăm și aici rezultatul probelor”, a mai spus Retea.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social, reamintesc reprezentanţii DSV Dolj.

 

Politica