joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj, lipsită de transparență în relația cu craiovenii

Am participat săptămâna aceasta la Ședința Comisiei de Dialog Social, care a reunit la Prefectură Dolj mai mulți reprezentanți ai autorităților pentru discuții privind subiecte de mediu, și am reluat solicitările transmise în repetate rânduri către aceste instituții privind luarea unor măsuri care să asigure informarea eficientă a cetățenilor. Le-am oferit din nou și posibile soluții: formule de comunicare constantă și transparentă cu presa și comunitatea.

Am fost surprins că informarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Dolj privind radioactivitatea și calitatea aerului a fost făcută de către un șef de serviciu al instituției, de la întâlnire lipsind directorul executiv. Reprezentantul APM a prezentat un raport sec, fără concluzii clare sau propuneri concrete și nu a putut oferi informații privind stadiul elaborării planului de calitate a aerului pe care Craiova îl are în vedere abia după emiterea Ordinului nr. 598/2018, deși acesta doar înlocuiește un altul care datează încă din 2015 (Ordinul MMAP nr. 1206/2015). Ce au făcut instituțiile responsabile timp de trei ani, până la noul ordin? Nimic. Abia anul trecut au fost alocate fonduri pentru elaborarea planurilor de calitate a aerului de către Consiliul Județean, iar în 2019 de către Primăria Craiova.

Am observat cu dezamăgire lipsa de colaborare și comunicare între autoritățile locale cu atribuții privind calitatea aerului pentru urgentarea redactării unui plan pentru Craiova. APM Dolj se ascunde, ca întotdeauna, în spatele atribuțiilor limitate, justificând că măsurile concrete privind poluarea le-ar putea lua numai Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu. În ceea ce privește acțiunile de informare despre care am solicitat lămuriri în mai multe adrese transmise către APM Dolj, răspunsurile au fost și de această dată evazive. Am aflat cu stupoare că instituția face informări doar în cazul în care valorile admise sunt depășite, altfel ne invită să verificăm niște date seci, greu de înțeles de un cetățean de rând, pe site-ul propriu. Despre panourile de informare care ar trebui să le ofere craiovenilor date privind mediul am aflat deja că nu sunt funcționale, iar în cadrul ședinței, doar am primit confirmarea că beneficiem de niște panouri stricate… de trei ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am transmis și de această dată un mesaj ferm privind nevoia unei atitudini proactive și preventive și am reamintit mijloacele accesibile la care autoritățile pot apela dacă ar avea puțină voință și ar lucra în interesul cetățenilor și al comunității: trimiterea unor informări periodice către mass media, conferințe de presă, organizarea unei întâlniri de tip „Ziua Porților Deschise,” stabilirea unei vizite la Bechet împreună cu societatea civilă pentru verificarea stațiilor de monitorizare, desfășurarea unor acțiuni comune de către APM și Garda de Mediu. Am plecat cu gândul că astfel de ședințe ar fi binevenite, eventual și cu celelalte instituții publice implicate, poate în acest fel dialogul va conduce, într-adevăr, la măsuri de îmbunătățire a procedurilor. Eu, unul, voi insista ca reprezentanții instituțiilor să fie mai eficienți și să ofere soluții concrete, menite să le ofere oamenilor încrederea că locuiesc într-un mediu curat. Altfel rămâne încă o acțiune bifată formal în raportul de activitate al celor care ar trebui să se preocupe de sănătatea și bunăstarea craiovenilor.

av. Lucian Săuleanu

Politica