vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/Sorina s-ar putea întoarce la orfelinat

Sorina, fetiţa de 8 ani, luată cu forţa, de procurorul craiovean Maria Piţurcă, din casa asistentului maternal care a crescut-o timp de aproape 7 ani, pentru a o preda familiei de craioveni din SUA care a adoptat-o, s-ar putea întoarce la orfelinat.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut revizuirea deciziei de adopţie a Sorinei. Dacă se va anula, ori suspenda adopţia, fata nu se va mai putea întoarce la familia care a crescut-o întrucât autorităţile susţin că ea a fost ţinută în casa din Baia de Aramă ilegal, asistentul maternal nemaiavând nici atestat. Drept urmare, riscul ca fetiţa să se întoarcă în orfelinat este cât se poate de real şi mare.
Ministerul Public a anunţat, printr-un comunicat de presă, că „printr-o acțiune adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, astăzi 24 iunie 2019, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”.
Curtea de Apel Craiova ar urma să ofere astăzi un punct de vedere.

Procurorul general a greșit instanța

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorul general a solicitat și ordonanţă preşedinţială pentru ca fata să nu fie scoasă din ţară.
„(…) domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni”, se mai arată în comunicatul menționat.
Numai că, procurorul general a greșit instanța. Tribunalul Mehedinți a judecat, marți, solicitarea și și-a declinat competența către Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Mehedinţi. Declină competenţa de soluţionare a cauzei, având ca obiect ordonanţă preşedinţială, în favoarea Judecătoriei Dr. Tr. Severin. Disjunge cererea de strămutare formulată de pârâţii Săcărin Gabriel şi Săcărin Ramona Elena, urmând să fie constituit un nou dosar, având ca obiect strămutare. Fără cale de atac. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 25.06.2019”, se arată în decizia Tribunalului Mehedinţi.
Părinţii adoptivi ai Sorinei au trimis o scrisoare deschisă procurorului general în care solicitau să formuleze o cerere de strămutare pentru motive de siguranţă publică.
„Având în vedere manifestaţiile care au loc zilnic în ultimele zile în faţa tuturor instituţiilor publice, fiind iminentă o asemenea manifestaţie şi în faţa Tribunalului Mehedinţi, vă solicităm respectuos să formulaţi o cerere de strămutare către un tribunal aflat la o distanţă mai mare de zona Baia de Aramă – Craiova. Conform art. 140 alin 3 Cod de procedură civilă: Constituie motiv de siguranţă publică împrejurările excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice. Conform Art. 141 alin 2 Cod de procedură civilă Strămutarea (…) întemeiată pe motiv de siguranţă publică poate fi cerută numai de către Procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în scrisoarea soţilor Săcărin.
Ei s-au temut de un „scandal monstruos la Tribunalul Mehedinţi”.

Cercetări pentru abuz în serviciu

În comunicatul Ministerului Public, menționat anterior, se mai arată că, vineri, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale asupra faptei „pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 din C. pen cu aplic. art. 38 din C. pen., fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal”.
Între timp, se fac cercetări la Adopţii Mehedinţi. O comisie va verifica modul în care şi-au desfăşurat activitatea angajaţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Mehedinţi, referitoare la plasamentul minorei, de la momentul la care fata a fost dată în grija asistentului maternal și până la momentul în care drepturile părintești au trecut la familia adoptatoare, în baza deciziei Curții de Apel Craiova, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean.
Potrivit acestora, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, „a solicitat conducerii DGASPC Mehedinți demararea unei cercetări administrative la nivelul Compartimentului de adopții și post adopții și a Serviciului Management de Caz. Cercetarea va avea ca obiectiv activitatea coordonatorului Compartimentului de adopții și post adopții, doamna inspector I Pîrneci Valentina, a șefului Serviciului Management de caz pentru Copii, Boceanu Angelica, a managerului de caz, inspector I Violeta Morjan, fără a se limita la persoanele numite anterior”.
În funcție de constatările cercetării administrative, va fi demarată o eventuală cercetare disciplinară, dacă situația o impune.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj au transmis un comunicat de presă prin care arată că „printr-o adresă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, înregistrată la instituția noastră în data de 20.06.2019, s-a solicitat să asigurăm „prezența la data de 21 iunie 2019, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova… la ora 7.00, a unui psiholog și a unui asistent social pentru a acorda consiliere psihologică și asistență unui minor…” fără a ne fi furnizate alte informații (locație, istoric, speță etc); în conformitate cu prevederile legale, similar cu modul de răspuns la toate solicitările organelor de urmărire penală sau instanțelor judecătorești, instituția noastră a desemnat un psiholog și un asistent social care au participat la acțiunea din data de 21 iunie 2019 sub coordonarea procurorului de caz”.
Potrivit acestora, procurorul de caz, Maria Piţurcă, a stabilit modul în care urma ca Sorina să fie luată din casa asistentei maternale: „Procurorul de caz a stabilit modul de acțiune, în sensul că personal va întreprinde demersurile de preluare a copilului, iar personalului din cadrul instituției noastre i s-a solicitat intervenția ulterior preluării copilului, precum și pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova”.
Aceştia mai susţin că, după preluare, Sorina a fost însoțită de mama adoptivă în prezența căreia nu a mai fost agitată și față de care nu a manifestat reacții de respingere.
„Pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova, copilul a beneficiat de suportul specialiștilor instituției pentru a înțelege acțiunile care s-au petrecut, a conștientiza ceea ce se întâmplă și ceea ce urmează să se întâmple. La sediul Institutului de Medicină Legală Craiova copilul a manifestat o atitudine colaborativă, răspunzând la toate întrebările și solicitările specialiștilor acestei instituții. După finalizarea procesului de expertizare, copilul a fost încredințat părinților de către reprezentanții poliției, în prezența specialiștilor instituției noastre care i-au recomandat mamei să fie atentă la nevoile emoționale ale fetei, să-i ofere sprijinul de care va avea nevoie și să solicite ajutorul specialiștilor (medic, psiholog etc) în caz de nevoie”, se mai arată în comunicatul menţionat.
În încheiere, reprezentanţii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj subliniază încă o dată faptul că violența asupra copiilor, indiferent de forma de manifestare, nu poate fi tolerată.
Psihologul și asistentul social care au participat la acțiune, la solicitarea conducerii Direcției au întocmit un raport privind activitatea desfășurată vineri, raport ce va fi pus la dispoziția autorităților competente cu verificarea și analiza modului de acțiune în acest caz.


Sorina a fost luată cu mascaţii, vineri, din casa din Baia de Aramă. Scenele, filmate de familie, sunt greu de privit. Adulţi care ţipă, adulţi care trag de fata de 8 ani, copii speriaţi. Sorina se zbate în mânile procurorului Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care a mers la faţa locului pentru a o lua pe fată şi a o preda familiei care a adoptat-o. Fata este târâtă până la o maşină în care este băgată cu forţa. Procuroarea spune că a acţionat legal şi că a încercat să nu o bruscheze.
Familia care a crescut-o afirmă că nu vrea să se despartă de ea. Autorităţile arată însă înscrisuri din care reiese că asistentul maternal a refuzat în două rânduri să o adopte. Asistentul maternal infirmă, iar avocatul acestuia a publicat, pe facebook, fotografii cu cereri de adopţie.
Noua familie publică periodic imagini video cu Sorina jucându-se, ori cântând. Familia în care a crescut, alături de mehedinţenii din Baia de Aramă protestează zilnic cerând ca fata să se întoarcă acasă.
Din ambele părţi au fost lansate acuzaţii de interes financiar în cazul fetei.

Politica