Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Salvatorii militari români, certificare internaţională pentru încă 5 ani

Publicat

pe

Echipa României de căutare-salvare RO-USAR a obținut certificarea internațională pentru încă 5 ani, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), precizând că, în cazul producerii unui seism major, poate furniza asistență internațională țărilor afectate, în domeniul salvării de sub dărâmături. 

Pentru a obţine certificarea, echipajele României, din care fac parte şi salvatori din Dolj şi Vâlcea, au fost testate timp de mai multe zile, în cadrul unui exerciţiu organizat de UE în Montana.

După parcurgerea celor 36 de ore în care au fost testați continuu în cele mai dificile situații, salvatorii de la Ciolpani au fost reclasificați de către experții ONU și UE.

Echipa RO-USAR a fost certificată INSARAG în anul 2014, iar potrivit procedurilor internaționale, la fiecare 5 ani, necesită o reevaluare.

Militarii români au luat parte, timp de patru zile, la exercițiul EU MODEX Lot 3 – Montana-Bulgaria, organizat de Uniunea Europeană, timp în care și-au demonstrat capabilitățile de a acționa la cele mai înalte standarde”, menţionează reprezentanţii IGSU.

România a participat la exerciţiu cu modulul specializat de căutare-salvare urbană și modulul specializat de cercetare-decontaminare CBRN.

Peste 100 de salvatori din IGSU, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență (USISU), ISU Argeș, ISU Dolj, ISU Constanța, ISU Mureș, ISU Sibiu, ISU Tulcea și ISU Vâlcea au reprezentat cu mândrie România la aplicația de protecție civilă desfășurată în Bulgaria”, mai precizează IGSU.

© 2022. Toate drepturile rezervate.