vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Și pensionarii trebuie să depună declarația unică

Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice ar putea fi data de 3 iulie 2019, nu 15 martie cum era până de curând, obligativitatea depunerii acesteia privindu-i şi pe unii pensionari, scrie Adevărul.

Declaraţia Unică vizează toate persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), cedarea folosinţei bunurilor (chirii), activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse.
Concret, orice pensionar care obţine şi alte venituri în afara pensiei, fie că provin din activităţi agricole sau din închirierea unor imobile, ori au vândut titluri de stat etc sunt obligaţi să depună Declaraţia Unică online, în Spaţiul Privat Virtual, până la data de 31 iulie, aşa cum a propus recent Ministerul Finanţelor.
Plafonul peste care trebuie depuse aceste Declaraţii Unice este acelaşi ca şi în cazul persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale, respectiv echivalentul a 12 salarii minime brute garantate în plată (24.960 lei). Pensionarii vor depune Declaraţia Unică dacă depăşesc acest plafon şi vor plăti obligatoriu impozitul de venit de 10% şi asigurările de sănătate, încă 10%, nemaiplătind şi contribuţia pentru pensii (25%).
Contribuabilii care au depus până la 31 iulie 2018 Declaraţia Unică, beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 31 iulie 2019.
Bonificaţia se acordă corespunzător şi pentru contribuţiile sociale datorate potrivit legii. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
Declaraţia Unică se depune online, atât prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV), pe baza de nume utilizator şi parolă, sau cu certificat digital calificat, cât şi prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

Politica