Conecteaza-te cu noi

Breaking News

VIDEO/Hackeri din Craiova şi alte oraşe din ţară, prinşi de DIICOT cu ajutorul Secret Service

Publicat

pe

O reţea de hackeri din Craiova, dar şi din alte oraşe din ţară, a fost destructurată de DIICOT pe baza unor informaţii date de Secret Service – Statele Unite al Americii.

În cadrul acţiunii, pentru prima dată, pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au indisponibilizat criptomenede RIPPLE și BITCOIN.

Începând cu anul 2016, mai multe persoane din București, Cluj, Craiova și Alexandria au fost implicate în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca țintă cetățeni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34.000.000$, arată DIICOT.


Potrivit anchetatorilor, prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului au postat anunțuri cu marfă care în realitate nu exista.
“Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze „vânzătorul” prin telefon sau email. Suspecţii operau „centre de comandă” unde ofereau explicaţii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid.
De asemenea, suspecţii oferau explicaţii despre modalitatea în care trebuie efectuată plata pentru aceste bunuri, convingând victimele să transmită sumele de bani, fie în valută USD, fie folosind metode de plată care efectuau imediat convertirea în USD. Ulterior, suspecţii contactau un procesor de plăţi american care efectua conversia în bitcoin precum si transmiterea criptomonedei către procesoare de plăţi străine aparţinând suspecţilor”, arată DIICOT.

În urma solicitărilor făcute de Secret Service, procurorii DIICOT au făcut pe 11 decembrie anul trecut 27 de percheziţii în Bucureşti, Teleorman,Craiova şi Cluj-Napoca şi a judeţelor Ilfov, Teleorman şi Olt, la domiciliile și reședintele persoanelor vizate.

În urma descinderilor au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unități centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro).

De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă și 2 apartamente), cu o valoare totală estimată la suma de 310.000 de euro.
Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari”, mai arată DIICOT.

18 suspecţi au fost duşi la sediul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală şi la sediile brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Cluj și Craiova.
Totodată, faţă de 14 suspecţi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus,
în baza mandatelor internaționale de arestare, extrădarea acestora în Statele Unite ale Americii.

Continue Reading