sâmbătă, martie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SJU Craiova, amendat pentru mizeria de la Terapie Intensivă

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova a fost amendat cu peste 40 mii lei, de ministerul Sănătăţii, după ce, în urma unui control s-a constatat că nu se respectă normele sanitare la Secţia de Terapie Intensivă. Potrivit unor surse, reprezentanţii Ministerului s-ar fi aflat la Spitalul Judeţean atunci când au apărut imagini cu gândaci, la etajul 7 al unităţii spitaliceşti, în zona lifturilor şi lângă uşa blocului operator de la Urologie.

Anunţul privind sancţionarea unităţii medicale a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Am avut un control în ultima perioadă la Spitalul Judeţean din Craiova pentru verificarea modului de desfăşurare şi respectarea normelor sanitare la nivelul Secţiei de Terapie Intensivă. În urma acestui control au fost date amenzi de 43.500 de lei. Mai mult decât atât, peste 30 de zile echipa de control va merge din nou la Spitalul din Craiova la Terapie Intensivă, pentru că acolo ne-au fost semnalate nişte probleme care s-au confirmat din păcate şi care au fost verificate. Prin urmare, amenzile au fost substanţiale”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.
Problemele constatate: mizerie, iar în majoritatea saloanelor nu se face dezinfecţie.
„În primul rând probleme igienico-sanitare, (…) adică curăţenia. (…) Nu există toate spaţiile componente ale unui serviciu de anestezie pentru terapie intensivă şi vorbim despre un spital precum Craiova. (….) Nu se respectă suprafeţele de pat, nu există rezerve pentru izolarea pacienţilor cu boli cu potenţial endemic, pentru pacienţii care au infecţii. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fără să existe o monitorizare a temperaturii şi o evidenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei acestora. (…) La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecţia. (…) Nu există protocoale de lucru privind metoda de dezinfectare de suport. (…) Registru de dezinfecţie nu respectă în totalitate prevederile ordinului ministrului Sănătăţii în ceea ce priveşte înscrierea soluţiei, data şi ora preparării, lucru foarte important”, a mai spus ministrul, conform sursei citate.

Reacţia conducerii SJU Craiova la declaraţiile ministrului Pintea
„Colaborăm cu Ministerul Sănătăţii şi vom respecta planul de conformare. Conducerea spitalului doreşte ca acest spital să respecte protocoalele şi regulile privind prevenirea răspândirii şi apariţiei infecţiilor. Se iau măsuri în acest sens pentru implementarea procedurilor privind prevenirea infecţiilor. S-a solicitat personalului medical, responsabililor – asistenţi şefi de secţie, medici şefi de secţie – să respecte protocoalele de prevenire a infecţiilor şi s-a solicitat, de asemenea, directorului medical să vegheze asupra respectării protocoalelor de lucru. Fiecare responsabil trebuie să se achite de obligaţiile pe care le are în acest sens. Vom corecta toate deficienţele constatate. Conducerea spitalului colaboarează cu echipa de control a Ministerului Sănătăţii pentru că au aceleaşi obiective. Dincolo de acest control se va continua respectarea protocoalelor de lucru, a planurilor de prevenire a infecţiilor şi se vor aplica sancţiuni atunci când se va constata că nu se respectă. Conducerea îşi doreşte să facă din acest spital unul conform standardelor şi regulilor, în care pacientul să vină cu încredere că va fi bine tratat, va primi îngrijiri de calitate în siguranţă”.

Reamintim că la sfârşitul lunii trecute şi inspectorii în sănătate publică din Dolj au făcut un nou control la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, după ce aparţinătorii unui pacient au publicat, pe internet, imagini cu gândaci în unitatea medicală. Aceştia ar fi susţinut că imaginile au fost surprinse la etajul 7 al unităţii spitaliceşti, în zona lifturilor şi lângă uşa blocului operator de la Urologie.
Reprezentanţii spitalului afirmau atunci că ultima dezinsecţie s-a făcut pe 8 septembrie, însă pentru a elimina orice problemă va fi făcută una nouă.
„Ultima dezinsecţie s-a făcut pe 8 septembrie, conform programului care prevede două astfel de acţiuni pe an. Dar în urma acestei sesizări se va proceda la o nouă dezinsecţie şi dezinfecţie ca să nu mai existe niciun fel de suspiciuni”, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Craiova.
Inspectorii DSP Dolj au făcut un control şi la finalul lunii octombrie, în spital, dar atunci nu au găsit gândaci. Spitalul a fost însă sancţionat pentru supraaglomerare, după ce părinţii s-au plâns de condiţiile de la Secţia de Pediatrie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a dat şi soluţii conducerii SCJU Craiova pentru ca mamele să nu mai fie nevoite să doarmă în pătuţuri lângă copiii lor.
„S-au găsit mai mulţi aparţinători decât paturi aveau. Secţia I este în renovare, funcţionează numai cu o treime din paturi şi Secţia II este supraaglomerată. Dar nu trebuia să interneze. Pentru internare peste numărul de paturi, Spitalul a fost amendat cu 5.000 lei şi s-a recomandat să solicite Ministerului Sănătăţii suplimentarea numărului de paturi. Soluţii sunt. Se pot pune paturi şi în rezervele de copii 0-3 ani”, a declarat atunci, pentru Jurnalul Olteniei, dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Totuşi, încă de atunci, inspectorii DSP le-au cerut reprezentanţilor spitalului să continue igienizările, întrucât la control s-a constatat că igiena nu era corespunzătoare, dar şi dezinfecţiile în spital. De asemenea, schimbarea mobilierului vechi a fost solicitată conducerii unităţii medicale.
„S-au făcut recomandări de către Direcţia de Sănătate Publică, iar spitalul va ţine cont de ele şi le va pune în aplicare”, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SCJU Craiova.

Politica