Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Alte focare de pesta porcina la Rusanesti

Publicat

pe

Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată și în alte două gospodării din Rusănești, autoritățile instituind filtre pietonale și menținându-le pe cele rutiere. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost prezent în județ, sâmbătă, participând la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt.

Potrivit unui comunicat remis de DSVSA Olt, prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată la probele prelevate de la porcii fiului primului proprietar cu suine îmbolnăvite. De asemenea, au fot prelevate probe si de la porcii unei alte persoane care a fost in contact cu proprietarul, diagnosticul fiind pozitiv pentru virusul pestei porcine africane, în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt în data de 24 noiembrie 2018.

Cele două gospodării au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Sâmbătă, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt s-a întrunit de doua ori în ședință pentru aprobarea planurilor de masuri pentru cele doua focare, iar la cea de-a doua ședință a participat și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, evaluarea porcilor, eliminarea acestora conform procedurilor, instalarea filtrelor pietonale la nivelul celor două exploatații si menținerea filtrelor rutiere. DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, transmite DSVSA Olt.

Autoritățile precizează că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.