luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Update/Craiovenii, din nou în frig. Cine sunt vinovaţii şi ce promit ei

Desi promiteau ca in aceasta seara se va relua furnizarea agentului termic in oras, reprezentantii CE Oltenia se pare ca nu au rezolvat problema de la CET II. Craiovenii vor petrece noaptea in frig. Exista speranta ca maine la pranz craiovenii sa primeasca energie termica.

_____

Craiovenii au suferit, din nou, de frig în propriile apartamente. Aceasta, după o altă avarie apărută la unul dintre cazanele Complexului Energetic (CE) Oltenia care furnizează energie termică în oraş. Este pentru a treia oară în ultima lună când oraşul se confruntă cu o astfel de problemă, dar reprezentanţii CE Oltenia spun că lucrurile vor intra curând pe un făgaş normal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avaria a apărut la cazanul energetic 2 de la Sucursala Electrocentrale II Craiova a Complexului Energetic Oltenia. Pentru a o remedia, angajaţii companiei au oprit, în noaptea de marţi spre miercuri, furnizarea agentului termic pentru încălzire în Craiova.

Au fost pornite însă cele două cazane de abur industrial pe pacură, pentru asigurarea parametrilor minimi de funcţionare pentru apa caldă menajeră.

În urmă cu două săptămâni, o altă avarie la acelaşi cazan i-a lăsat în frig pe craioveni mai bine de 24 de ore, iar la sfârşitul lui octombrie, exact când oraşul ar fi trebuit să primească pentru prima dată agent termic în acest sezon, pe timp de noapte, a apărut o spărtură la cazanul cu aburi. Trei zile nu a fost căldură în oraş.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia spun că, în cursul zilei de joi va fi pornit și grupul energetic nr.1, după reparația anuală, care a durat mai bine de trei luni, astfel urmând a fi asigurat agentul termic în oraş.

Nu trebuie să vorbim despre o înrăutățire a situației, pentru viitor vorbesc, mai exact pentru această iarnă, ci despre o îmbunătățire. Al doilea grup energetic care a fost în reparații capitale, Grupul Numărul 1, va fi și el finalizat în cursul zilei de azi (n.r. miercuri), pentru ca mâine (n.r. joi) în jurul prânzului să vorbim despre două grupuri pe care le putem utiliza. Grupul acesta a trecut printr-o reparație capitală a turbinei. S-a prelungit reparația din cauza furnizorului de servicii. Accidentul tehnic de marți este în analiză. Este vorba despre cazanul care a cedat de două ori. Și pentru mine a fost o surpriză acest accident. El se sparge pe porțiuni, în interior. Intervenția presupune răcirea completă a instalației, sudare, probe hidraulice și apoi să încălzești. (…) Cazanul nu poate fi schimbat. Nu poate fi luat în calcul așa ceva. Un cazan este un gigant. Este cel mai mare echipament. Costă în jur de 80, 90 de milioane de euro. Nu se poate lua în calcul niciodată o schimbare de cazan. Acest lucru se poate face doar atunci când faci un nou grup”, a afirmat directorul CE Oltenia, Sorin Boza.

Cine este vinovatul principal pentru lipsa agentului termic”

Cum craiovenii plătesc la societatea de termoficare a Craiovei pentru a primi agent termic au responsabilizat Primăria pentru aceste situaţii. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a ţinut să precizeze, miercuri, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea a făcut demersuri pentru rezolvarea problemei. Cum? Ţinând legătura permanent cu reprezentanţii CE Oltenia, dar şi ai ministerului de resort şi institând pentru urgentarea reparaţiei.

Ambele defecţiuni şi cea de la începutul lunii şi cea de acum sunt datorate unor defecţiuni la centrala termică de la Craiova II. Este vorba de grupul energetic numărul 2 care are o avarie masivă. A fost decuplat şi din acel moment Craiova a rămas fără agent termic. La CET II Craiova, lucrurile nu stau tocmai bine, în sensul că acolo există două grupuri de producere a energiei termice. Grupul numărul 1 se află într-un proces de reparaţie capitală care a început în lunile de vară. Trebuia să fie gata şi dat în folosinţă odată cu pornirea centralei pentru furnizarea energiei termice la locuitori şi care nici la ora aceasta nu este gata. S-a lucrat printr-un singur grup, grupul 2 care a cedat şi atunci şi acum. Au greşit că au intat în iarnă cu un singur grup”a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care a mai precizat că, potrivit spuselor celor de la CE Oltenia, furnizarea energiei termice urmează a fi reluată miercuri noaptea.

Pe de altă parte, edilul a vorbit din nou despre faptul că se doreşte ca şi producţia şi distribuţia de energie termică în Craiova să fie făcute de aceeaşi societate.

Separarea celor două activităţi – de producere a energiei termice şi de distribuţie – face şi confuzia care se crează de multe ori în privinţa a cine este vinovatul principal pentru lipsa agentului termic. Face ca şi investiţiile în aceste domenii să fie oprite pentru că toate fondurile europene care au fost posibil de accesat de-a lungul anilor au avut obligativitatea ca producţia şi distribuţia să fie în aceeaşi structură juridică şi explică încă o dată acel drum pe care l-am pornit mai demult şi pe care insist de a crea sub aceeaşi umbrelă, sub aceeaşi entitate juridică, producţia şi distribuţia agentului termic. Este foarte greu de controlat atunci când sunt două entităţi separate şi când una fără alta nu pot funcţiona. Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării Termoficării, pentru că societatea de termoficare a oraşului este cea care face distribuţia. Este cea care are în primire reţelele de distribuţie şi coloanele din punctele termice şi din blocurile cetăţenilor. Restul, partea de producţie, cazanele de care am vorbit, grupurile de care am vorbit şi magistralele, cele care produc cele mai multe probleme sunt cele ale Complexului Energetic şi care ţin de CET II Craiova. (…) A uni aceste două entităţi, a face dependentă Craiova de CET II poate fi pusă sub semnul întrebării cu referire la ce se întâmplă dacă vreodată Complexul Energetic are probleme, dacă producţia de energie termică pe cărbune va avea, într-un viitor apropiat, probleme, dar în sensul acesta au fost făcute demersuri şi în cursul acestui an s-au făcut primii paşi pentru că la CET II se montează deja două grupuri de mare capacitate pe gaze care vor da independenţă CET II de extracţia de cărbune. Vor fi funcţionale în februarie 2019”a mai spus edilul.

Craiovenii s-au săturat însă de aceste probleme şi tot mai mulţi vor debranşarea de la Termo.

Ce vină am eu că ei nu au făcut reparaţii, investiţii la timp? Eu plătesc. Sunt la zi cu întreţinerea şi stau şi îngheţ. Mai dau drumul la gaz sau bag un radiator în priză. Dar pentru gazul şi curentul consumate în plus plătesc ei? Că din vina lor am consum mai mare”, spune revoltată o craioveancă.

Un alt locuitor al oraşului este în asentimentul ei şi spune că nu crede că nu vor mai fi probleme în această iarnă: „Zic ei că gata, se rezolvă. Dar asta au spus mereu. Ia să vină domnul director să stea o noapte într-un apartament din Craiova să vadă cum e. Să mai ai şi copii mici… Asta e management prost. Aia e. Şi suferim noi.”

Peste 300 de craioveni au preferat, anul acesta, să îşi monteze centrale termice proprii în apartamente. Mulţi au fost nevoiţi să aştepte lungi perioade de timp pentru a li se accepta debranşarea de la Termo. Cu toate acestea, ei sunt singurii liniştiţi. Au căldură în apartamente.

 

Politica