Brăţara dacică, descoperită la Optaşi-Măgura, este expertizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, după ce o expertiză a fost făcută şi de Poliţia Română. Ulterior, potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Cultură Olt, obiectul de patrimoniu ar trebui să revină în judeţ.
Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Olt, Gheorghe Iorga, a declarat că reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a României au comunicat oficial că brăţara va reveni în judeţ pentru a fi expusă aici.
„Muzeul Naţional confirmă că vom primi înapoi brăţara, după ce se face expertiza în totalitate. A fost întâi la Poliţie, unde a fost expertizată, predând-o apoi muzeului. Urmează expertiza din partea muzeului, nu ştiu de ce durează atât, şi o vom primi. Ne asigură clar că nu vor fi niciun fel de probleme”, a declarat Iorga.
Brăţara a fost descoperită, la sfârşitul anului trecut, de un tânăr în vârstă de 27 de ani, din comuna Optaşi, care este şi cercetat penal pentru că nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale.
În urma examinării brăţării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de karate, cântăreşte 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat că brăţara dacică era încă din anul 2015 în posesia persoanei care a descoperit-o.