joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Florin Cârciumaru a intervenit în cazul busturilor înlăturate de pe socluri

Florin Cârciumaru, fostul primar al municipiului Târgu Jiu, a intervenit în problema statuilor familiei Tătărăscu, considerând că autorităţile locale nu sunt responsabile în scandalul înlăturării busturilor Arethiei şi al lui Gheorghe Tătărescu de pe socluri. Senatorul Cârciumaru este de părere că responsabilitatea o poartă, în acest caz, sculptorul Paul Popescu şi comisia de specialitate din Ministerul Culturii.

Florin Cârciumaru nu înţelege de ce operele nu au primit avizul şi nu vede o problemă legată de partea estetică a busturilor. Fostul primar al municipiului Târgu Jiu a menţionat că este necesar ca fostul premier şi soţia sa să fie onoraţi la Târgu Jiu, prin cele două busturi. Parlamentarul a mai amintit că, în situaţia de faţă, Consiliul Judeţean Gorj, cel care a plătit lucrările, şi Primăria Târgu Jiu trebuie să facă noi demersuri pentru a obţine avizele necesare pentru ca cele două busturi să fie repuse pe socluri. Busturile soților Tătărescu de la Târgu Jiu au fost îndepărate de pe socluri, dintr-un parc, pe motiv că nu corespundeau din punct de vedere estetic şi nu ar fi primit avizul necesar de la Ministerul Culturii. Nimeni nu a explicat până acum cum de a fost posibilă amplasarea respectivelor busturi fără a avea avizele necesare.

 

„Bustul îmi revine. Voi cere şi cuvenitele daune care se impun”

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce-l privește pe sculptorul Paul Popescu, autorul lucrărilor, acesta nu îşi dă acceptul ca lucrările pe care le-a realizat să fie mutate în altă parte, menţionând că se încalcă în acest fel Legea dreptului de autor. Paul Popescu vrea să-şi retragă donaţia şi să i se returneze bustul lui Gheorghe Tătărăscu: „Îl voi revendica şi, conform Legii dreptului de autor, bustul îmi revine. Voi cere şi cuvenitele daune care se impun, pentru că depăşesc orice limită ale aştepărilor mele. Bustul Arethiei Tătărescu este în deplina proprietate a Muzeului Judeţean. Pentru a-l amplasa la Vladimir e nevoie de avizul autorului”, a declarat Popescu.

Politica